Annons:

Sök

Annons:

Försäljningsplattform för lokala produkter har startat i Virserum

Carolina Dahlberg har en nystartad REKO-ring i Virserum som dessutom har haft sin första utlämning på orten. Foto: Privat

Försäljningsplattform för lokala produkter har startat i Virserum

Den lokala producenten Carolina Dahlberg har startat en REKO-ring i Virserum. Det blir en försäljningsplattform för alla som vill köpa och sälja lokal mat utan mellanhänder. 

Annons:

För en vecka sedan hölls den första REKO-ringen i Virserum med utlämning av diverse olika produkter på parkeringen framför Hotell Dacke. 

Det är Carolina Dahlberg, grönsaksodlare på Ulvarp Andelsjordbruk, som ligger bakom initiativet i Virserum. 

– Premiären gick bra och vi slapp missförstånd. Alla som hade förbeställt varor via den lokala Facebookgruppen kom och hämtade sina varor. Vi var några stycken producenter som sålde grönsaker, bröd och konfektyr. Jag hoppas att det kan bli mer blandade varor framöver. Om inte så tänker jag att en REKO-ring för konsumenternas del synliggör var det finns hål och det kan göra att vi får med oss fler producenter, säger Carolina Dahlberg. 

Så går en REKO-ring till

REKO-ringar går ut på att råvaror säljs direkt från producent till konsument och i detta fall får de kontakt via en lokal Facebook-grupp där köparen får information om vilka varor som finns tillgängliga och hur man går tillväga med en beställning. Därefter tar man sig till utlämningsplatsen och hämtar de förbeställda varorna och i Virserum rör det sig om sena onsdagseftermiddagar. Gruppen har uppemot 200 medlemmar.

– Jag sålde på en Reko-ring under 2018 när jag provodlade och sålde överskottet från självhushållningen men då fanns det inget ställe i närheten. Året därpå valde jag att enbart köra andelsjordbruk med fasta andelsköpare. I år har jag färre andelsägare och har bara utlämning från andelsjordbruket i Virserum. Jag vet att det finns en del producenter i närområdet och tycker att det är värt att starta en REKO-ring i Virserum, säger hon och fortsätter:

– Eftersom jag lämnar ut grönsaker varje onsdag från andelsjordbruket så kostar det inte mig någon extratid om någon vill köpa extra grönsaker. 

Problem med sniglar

Carolina Dahlberg hyr in sig på 2 000 kvadratmeter på föräldrarnas gård för att jobba med odlingen av många olika sorters grönsaker. 

– Jag ser hur olika grödor går och gör olika beräkningar. Jag har en odlingsplan med beräknad avkastning och då vet jag vilka grödor som jag kan sälja extra av och vilka grödor som jag inte kan sälja extra av på grund av att det är så mycket som är uppbokat av andelsägare, säger hon och fortsätter:

– I fjol hade jag problem med bönstjälkflugor som åt upp bönkvistarna så det blev en mindre och senare skörd av bönor. I år har jag problem med sniglar på grund av att det har varit en mild vinter. Jag får mer morötter och tomater och mindre kål.

Efter förra veckans premiär är nästa utlämningstillfälle nästa onsdag. I den lokala Facebook-gruppen lägger producenterna ut vad de har att sälja och då har kunderna möjlighet att beställa det man är intresserad av. 

– Vi har tänkt köra REKO-ringar varannan vecka framöver. Jag kommer vara på plats varje vecka eftersom jag alltid har utlämning från andelsjordbruket då. Sedan är det oklart hur stort mitt utbud är. Om man vill veta vad som finns i förväg så är det bäst att gå med i gruppen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: