Annons:

Sök

Annons:

Pastoratet tar tillbaka sitt beslut tillfälligt – gamla kontrakt tillåter utsmyckning

Askgravplatsen på Målilla kyrkogård har rensats på personliga föremål och nu backar Aspelands pastorat tillfälligt från förbudet med personliga föremål på askgravplatser. Gamla kontrakt tillåter nämligen utsmyckning. Foto: Privat

Pastoratet tar tillbaka sitt beslut tillfälligt – gamla kontrakt tillåter utsmyckning

Aspelands pastorat har tagit en paus i arbetet med att länsa askgravplatserna på personliga föremål. 
– Vi tar paus i arbetet för att vi har fått fram gamla kontrakt som visar att man får ha viss utsmyckning i askgravplatserna, säger Jörgen Petersson, fastighetsansvarig och kyrkvaktmästare på Aspelands pastorat. 

Annons:

Det var i slutet av maj som Dagens Hultsfred var först med att rapportera om att hjärtformade stenar, blommor och ljuslyktor har tagits bort från askgravplatsen på Målilla kyrkogård och dumpats bredvid soptunnor och vattenkannor med ett kort uttalande från Svenska kyrkan. 

Ska gå igenom alla kontrakt

Nu har Aspelands pastorat tvingats backa och ta en paus i arbetet efter att ny information har kommit fram. Vimmerby Tidning var först med att rapportera om personer har kunnat visa upp kontrakt från 2011 som ger tillåtelse till utsmyckning vid askgravplatserna. 

– Det är ingen återställning. Vi hade sju församlingar innan vi blev ett pastorat och nu har det kommit fram gamla kontrakt som visar att man får ha viss utsmyckning i våra askgravplatser. Det är egentligen huvudmannen som ska stå för utsmyckningen, säger Jörgen Petersson.  

Vad vidtar ni för åtgärder?

– Vi kommer gå igenom alla kontrakt som finns på askgravplatser och titta vad de olika församlingarna har skrivit i de gamla kontrakten. Därefter ska vi hitta en väg som vi kommer gå. 

 

Kyrkoherden Mikael Eriksson har tidigare sagt att man bara får ha prydnadsblomma i pastoratets vaser när man tecknar avtal för en askgravplats. Jörgen Petersson är inne på exakt samma linje.

– I reglementet för askgravplatser står det att huvudmannen sköter planteringar och utsmyckningar. Det enda gravrättsinnehavaren får göra är egentligen att sätta snittblommor i en vas som är tillhandahållen av huvudmannen. Men så är inte fallet när det gäller kontraktet som vi har fått fram. 

"Gick lite för fort fram"

Aspelands pastorat anser att de har sett mellan fingrarna så länge som det inte var så farligt. Med mycket nya föremål på askgravplatserna kände sig pastoraten tvungna att dra en gräns.

– Smyckningen har eskalerat med sandstenar, bilar, hjärtan, båtar och allt möjligt som sätts på askgravplatserna. Det finns många som är arga på dessa föremål och har inte valt det begravningssättet när de har skrivit på sina kontrakt. 

Har ni från pastoratets sida gjort något fel?

– Om jag ska säga att vi har gjort något fel så är det väl att vi gick lite för fort fram utan att gå igenom alla kontrakt som fanns. Vi har varit ett pastorat sedan 2015 och nu har personer i Hultsfred visat upp gamla kontrakt från 2011.  

Är det fritt fram att placera föremål i askgravplatsen från och med nu?

– Det är inte min rekommendation. Inom en snar framtid så kommer vi vidta åtgärder och få fram vilken väg vi ska gå. Det ska inte dröja så länge i alla fall, säger han och fortsätter:

– Vi ska ha samma regler i hela Aspelands pastorat, annars blir det ohållbart. Våra vaktmästare åker runt och jobbar på olika kyrkogårdar så det måste vara samma regler. Det finns ett reglemente för hur en askgravplats ska skötas och det kommer vi försöka få in så gott det går, annars kommer de som har valt det begravningsstället bli besvikna. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: