Annons:

Sök

Annons:

BOENDE I MÖRLUNDA SKA GRANSKAS – KOMMUNEN FÖRSTÅR INTE VARFÖR

Lundagården I Mörlunda är boendet i Hultsfreds kommun ska granskas mer noggrant av IVO. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

BOENDE I MÖRLUNDA SKA GRANSKAS – KOMMUNEN FÖRSTÅR INTE VARFÖR

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har gjort en granskning som visar brister på 91 boenden. Lundagården, särskilt boende i Mörlunda, ska granskas lite mer noggrant. 

Annons:

IVO har genomfört en granskning av landets 1 700 boenden för äldre. Utifrån resultatet kommer IVO att gå vidare med en fördjupad granskning av cirka 90 boenden där IVO ser allvarliga brister när det gäller individuell vårdbedömning. 

”IVO konstaterar att 40 kommuner är särskilt drabbade genom att dessa kommuner står för nästan 70 procent av andelen dödsfall i covid-19 vid äldreboenden. IVO kommer nu fördjupa tillsynen vid ett 90-tal boenden med förhöjd riskprofil, samt fortsatt analysera klagomålsärenden, ärenden enligt lex Maria och lex Sarah samt andra tips och riskupplysningar som kommer myndigheten till del”, skriver IVO i ett pressmeddelande. 

Boende i kommunen ska granskas

Myndigheten ska begära in och granska journaler för smittade och avlidna under våren och genomför intervjuer med ansvariga sjuksköterskor vid de berörda boendena. 

Det var en nyhet som presenterades under tisdagen och ett boende i Hultsfreds kommun finns med på listan. Enligt Expressen rör det sig om Lundagården, särskilt boende i Mörlunda. 

"Vi bedömer att förutsättningarna för individuell bedömning och behandling generellt är relativt goda, och framför allt har läget förbättrats under pandemins gång. Men det finns ett mindre antal kommuner och boenden där vi fått indikation på att vård och behandling inte alltid har genomförts på rätt sätt eller där det finns betydande risk för att så inte sker", säger Sofia Wallström, generaldirektör IVO, i ett pressmeddelande.

Kommunen ifrågasätter granskningen

Hultsfreds kommun har publicerat ett pressmeddelande på sin hemsida med kritik mot otydlig kommunikation kring urvalet av boenden.

Socialchefen Ann-Gret Sillén berättar att Hultsfreds kommun har ett konstaterat covid-19-fall på särskilt boende och att brukaren mår bra och är smittfri.

”En granskning är alltid positiv för att finna förbättringsmöjligheter, men då är det viktigt att kommunicera tydligt på vilka grunder urvalet för granskningen har gjorts. Kommunen ifrågasätter därför den otydliga kommunikationen kring hur bedömning och urval har gjorts för de 90 särskilda boendena med brister och allvarliga risker, som ingår i IVO:s fördjupade granskning”, säger Ann-Gret Sillén till Hultsfreds kommuns hemsida. 

Socialchefen hävdar att det finns en risk för att det ska ge en felaktig bild av situationen.

”Kanske finns det information som i nuläget inte framkommer kring detta från IVO. Att inte tydliggöra varför särskilda boenden med många fall och hög smittspridning ska ingå i samma granskning som boenden som enbart har haft enstaka fall, riskerar att ge invånarna en felaktig bild samt skapa oro kring det aktuella läget gällande covid-19”, säger hon. 

Tre boenden i länet granskas

IVO har genomfört en intervju med representanter från Hultsfreds kommun, något som har lett till att de har begärt utlämnande av journal. 

”I begäran framgår inte heller vilka allvarliga brister som ligger till grund för IVO:s beslut om fördjupad granskning. Hultsfreds kommun har därefter skickat ett brev till IVO och begärt en förklaring", säger Sillén.

IVO ska också granska ett äldreboende i Mönsterås kommun och ett särskilt boende i Torsås kommun när det gäller Kalmar län. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: