Annons:

Sök

Annons:

Länsstyrelsen:

Det finns problem med trängsel i länet. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Länsstyrelsen: "Problem med trängsel i butiker i Kalmar län"

Länsstyrelsen har släppt sin lägesbild för vecka 29. Där skriver man att många personer på turistrelaterade platser kan öka risken för smittspridning. Dessutom skapar varsel och uteblivna säsongsanställningar en besvärlig situation för många länsbor.

Annons:

Länsstyrelsen följer smittspridningen och coronapandemins påverkan på Kalmar län och gör uppdateringar av läget i länet veckovis. 

Länsstyrelsen skriver att Folkhälsomyndighetens råd, rekommendationer och riktlinjer är svåra att efterleva främst i butiker och gallerior. 

"Det finns rapporter om trängsel på ett flertal platser i regionen, men främst på Öland", skriver man. 

Länsstyrelsen har fått in rapporter från flera kommuner i länet om brister i efterlevnaden av rekommendationer, riktlinjer och råd. Nio av tolv kommuner har rapporterat att det finns brister i butiker och gallerior. Det rör främst problem med trängsel i och utanför butikerna. 

"Flera kommuner har genomfört tillsynsbesök på restauranger, barer och caféer. De flesta verksamheter sköter sig, men det kan ändå vara trångt. Det finns verksamheter som fått anmärkningar, men de har kunnat åtgärdas direkt", skriver man.

"ALV ett tydligt exempel"

Data över resande visar en uppåtgående trend, vilket kan leda till ökad smittspridning, menar Länsstyrelsen. Att människor samlas i semestertider på turistrelaterade platser är en risk för ökad smittspridning.

Det finns också farhågor för sociala konsekvenser i spåren av coronakrisen, enligt Länsstyrelsen. I vissa kommuner i länet ökar antalet orosanmälningar som rör barn och familjeärenden.

Länsstyrelsen tar också upp den svåra situationen för länets företag. 

"Generellt har omsättningen för länets företag minskat. Flera företag har gått i konkurs, permitterar, varslar eller säger upp personal. Verksamheter och evenemang kopplade till besöksnäringen påverkas fortsatt negativt på grund av restriktionerna. Ett tydligt exempel är i Vimmerby där Astrid Lindgrens värld stängts ned för denna säsong", skriver man. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: