Annons:

Sök

Annons:

Vägrade kortärmat av religiösa skäl – kommunen får rätt i tvisten

En person i Vimmerby sade upp sin praktik inom omsorgen sedan kommunen tvingade personen att bära kortärmat av hygieniska skäl. Foto: MostPhotos

Vägrade kortärmat av religiösa skäl – kommunen får rätt i tvisten

En kvinnan menar att hon inte kunde följa arbetsplatsens regler av religiösa skäl och avbröt sin praktik inom den kommunala omsorgen i Vimmerby. På grund av det nekades hon ekonomiskt bistånd – och Förvaltningsrätten dömer nu till kommunens fördel. 

Annons:

En kvinna, bosatt i Vimmerby, ansökte om socialbidrag efter att själv ha avslutat en påbörjad praktik inom äldreomsorgen. Efter att ha nekats bidrag av socialnämnden i Vimmerby överklagade kvinnan till Förvaltningsrätten. Enligt kvinnan ska hon ha uppmanats till att bära kortärtmade kläder på arbetsplatsen, något som kvinnan menar strider mot hennes religion.

Överklagan avslås

Först efter sju månaders praktik uppmanades kvinnan att bära kortärmade kläder av hygieniska skäl. Enligt kvinnan kan hon av religiösa skäl inte bära kortärmade kläder, något som kvinnan ska ha upplyst chefen på äldreboendet om sedan tidigare. Hon valde då att avsluta den påbörjade praktiken och sökte därefter socialbidrag.

Socialnämnden nekade henne bidrag och menade att "hon inte medverkat till att uppnå egen försörjning".

Kvinnan valde då att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten, men även här avslogs hennes rätt till bidrag. Rätten menar att kvinnan måste utnyttja alla möjligheter till arbete, något man menar att hon inte gjort genom att avsluta praktiken. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: