Annons:

Sök

Annons:

Händelsen på hönsfarmen rubriceras som djurplågeri

Den allvarliga händelsen på hönsfarmen rubriceras nu som misstänkt djurplågeri. Foto: Pixabay

Händelsen på hönsfarmen rubriceras som djurplågeri

Länsstyrelsen betraktar den allvarliga händelsen på äggfarmen i Mönsterås som misstänkt djurplågeri.
– Det är den allvarligare graden av brott mot djurskyddslagen. Vi gör den bedömningen efter vad vi sett på filmen, säger Fredrik Ustrup, tillförordnad enhetschef för Djurenheten vid Länsstyrelsen Kalmar län.

Annons:

En film från Djurrättsalliansen visar hur hönor slås ihjäl med påkar och kläms ihjäl i dörrar. Detta inträffade på CA Cedergren i Mönsterås, som är Sveriges största äggproducent. Cirka 15 procent av Sveriges ägg kommer från hönsfarmen. 

– Hönornas skrik var det värsta jag hört, ren och skär dödsångest. Hönorna levde fortfarande när de kastades i en container och vi såg hur de försökte ta sig ur den men inte orkade efter alla slag. Det var chockerande att se hur någon kan utsätta andra individer för sådan enorm grymhet, säger Djurrättsalliansens Hanna Gisslén, ett av vittnena till händelsen, i ett pressmeddelande. 

Kommer göra kontroller

Länsstyrelsen har agerat snabbt i ärendet och har startat ett tillsynsärende mot företaget. Utöver det har händelsen anmälts till polisen och nu pågår två parallella utredningar.

– Det är vår plikt att skyndsamt reagera när vi får uppgifter om sådana förhållanden för våra djurLänsstyrelsen har ett tillsynsärende och kommer att göra kontroller för att se till att djurhållningen är bra. Vi hade redan under onsdagen kontakt med lantbruksföretaget, och kommer att besöka dem, säger Fredrik Ustrup. 

"Upp till polisen"

Vem som utfört handlingen är okänt. Företaget hävdar att det rör sig om ett externt städbolag. 

– Det är för jävligt, det är inte godtagbart och det får inte ske, säger Maria Cedergren, som sitter i ledningsgruppen för företaget till SVT.

Företaget har tillstånd att hålla nästan två miljoner hönor och skickar varje dag ut 1,2 miljoner ägg till bland annat ICA och Coop. Den allvarliga händelsen rubriceras som misstänkt djurplågeri. 

– Det är händelsen och inte lantbruksföretaget som är åtalsanmält. Vi kan inte veta vem som utfört handlingen. Det är upp till polisen att utreda, säger Fredrik Ustrup.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: