Annons:

Sök

Annons:

Misstänks ha fuskat på körkortsprov –

En man misstänks ha fuskat på körkortsprov. Foto: Anders Blank

Misstänks ha fuskat på körkortsprov – "Tyvärr inte ovanligt"

Fusk på teoriprov har blivit ett allt större problem för Trafikverket. I lördags blev en person i Kalmar påkommen med en liten hörsnäcka, nu misstänks mannen för osann försäkran. 

Annons:

Specialutvecklade glasögon eller hörsnäckor. I takt med teknisk utveckling så blir också fusket mer raffinerat. Det som tidigare handlade om fusklappar och något man skrivit med tusch på en arm så är det nu mer avancerat och mer svårupptäckt. 

Vid ett provtillfälle i Kalmar nu i lördags blev kontrollanter blev misstänksamma.  En man som skrev provet bar stora hörlurar och när provvakter bad honom ta av sig dem så såg de att han hade en liten trådlös öronsnäcka. Han är nu misstänkt för osann försäkran. 

– Det är tyvärr inte ovanligt, säger Ylva Lundin kommunikationschef på Trafikverket. Vi är noga med att polisanmäla allt fusk som vi upptäcker. 

Fick böter på 3 500 kronor

Sedan i mars är det ny lagstiftning som gör att man numera kan lagföras. Numera ska provtagaren lämna försäkran om att på heder och samvete intyga att inte använda otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt fuska.

Om man det ändå sker vid skrivtillfället handlar det ofta om osann försäkran och straffsatsen är böter eller fängelse. Men det finns fler brottsrubriceringar. Det kan vara urkundsförfalskning om fel person dyker upp och använders sig av annans persons id-handling eller brott mot upphovsrätten om provet sprids utanför klassrummet. 

Tididigare i höstas kom den första domen sedan den nya lagstiftningen. Det kan förefalla harmlöst att fuska på ett prov men i domen från Blekinge tingsrätt pekar man på allvaret.  

”Teoriprov av nu aktuellt slag utgör en förutsättning för att få en trygg trafiksituation för övriga trafikanter och utgör en viktig del av trafiksäkerhetsarbetet. Om outbildade förare vistas i trafiken kan detta utgöra en direkt livsfara för medtrafikanter och andra.”

Personen dömdes för grovt osannt inygandet till böter på 3 500 kronor. 

– Det handlar om trafiksäkerhet. Numera måste man klara av teoriprovet innan man genomför det praktiska provet, så var det inte tidigarare, säger Ylva Lundin. 

I Kalmar län skrev 12 000 personer förarprovet förra året. Sju personer av dessa blev påkomna med att fuska.

– Som du ser så är det en liten del. Men vi tar allt fusk på allvar, säger Ylva Lundin.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenshultsfred.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: