Annons:

Sök

Annons:

BOSTADSBOLAGET VILL SE REJÄL HYRESHÖJNING I CORONATIDER

Hultsfreds Bostäder vill höja nästa års hyra med 4,95 procent trots den pågående coronapandemin. Foto: Ossian Mathiasson

BOSTADSBOLAGET VILL SE REJÄL HYRESHÖJNING I CORONATIDER

Hultsfreds Bostäder har begärt att få höja hyran med 4,95 procent vid årsskiftet. 
– Det är vår hyreskalkyl som vi ser oss behöva, säger Åke Nilsson (KD), ordförande i det kommunala bostadsbolaget. 

Annons:

Nu är hyresförhandlingarna inför 2021 igång och inledningen pekar på att det kan bli en tuff förhandlingsomgång. 

Hultsfreds Bostäder gick på fredagen ut och krävde 4,95 procents hyreshöjning samtidigt som Hyresgästföreningen står i andra ringhörnan och vill se oförändrad hyra. 

"Beståndet är inte up-to-date"

Åke Nilsson (KD), Hultsfreds Bostäders ordförande, förklarar varför de vill hyrorna så pass mycket trots den pågående coronakrisen. Den kraftiga höjningen skulle ge ett tillskott på ungefär fem miljoner kronor. 

– Det är ungefär där vi brukar ligga. Nu är Hyresgästföreningen ut med vårt bud och det är vad de är ute efter i första vändan. Det finns precis som tidigare år ett stort behov av upprustning och underhåll i fastighetsbeståndet, sedan är det som vanligt att vi får hissa neråt på underhållsbudgeten. En höjning med 4,95 procent är vad vi behöver, säger Åke Nilsson och fortsätter:

– Hyresgästföreningen brukar påtala att vi har för mycket outhyrt och det gjorde de redan innan Migrationsverket drog sig tillbaka. Vi har försökt jobba med de bitarna och det är svårt. Vi har vårt bestånd som inte är up-to-date helt och hållet, bara i några få fall.

Därför blir det höjning i coronatider

Erik Malmberg, förhandlare på Hyresgästföreningen, har gått igenom bolagets förhandlingsframställan från Hultsfreds Bostäder och förstår inte varför de föreslår en så pass stor höjning när många hyresgäster har en ansträngd ekonomi till följd av pandemin. 

– Det har vi koll på och kunnat reda ut. Styrelsen frågade ledningen på senaste styrelsemötet om hur det ser ut med tanke på vad coronaviruset ställer till med. Vi har sagt att vi kanske får vara lite snälla med att ge hyresgästen anstånd med att betala hyra. Den ena handens fingrar gick inte ens åt för att räkna folk som har hört av sig om att de inte har tillräckligt med pengar. Det är färre än fem personer, säger Åke Nilsson. 

"Står långt ifrån varandra"

Hultsfreds Bostäder och Hyresgästföreningen står i dagsläget väldigt långt ifrån varandra och den första förhandlingsträffen sker i slutet av november. 

– Ställer man noll mot 4,95 procent så är det inte mycket att diskutera. Det är en alldeles för stor skillnad. 

Vad tror du om den kommande förhandlingen?

– Vi står väldigt långt ifrån varandra. Vidhåller de oförändrade hyror så är mitt resonemang att vi inte säger något annat än höjning med 4,95 procent. Man ska köra två omgångar innan man skickar vidare till central förhandling.

Är det nödvändigt med en så pass stor höjning som ni föreslår?

– Ja, där bör vi ligga. Sedan går det alltid att resonera och det måste man göra i en förhandling. Säger man noll så tycker jag inte att det är någon idé att prata, då kommer vi föreslå 4,95 procent.

"Gick snabbare när de tryckte på"

Tidigare i veckan kom beskedet att 108 lägenheter på Granitvägen i Hultsfred ska rivas och tanken är att det blir likadant med 50 lägenheter på Bastugatan i Virserum. Det är oklart hur rivningskostnaderna ska finansieras och det är en stor fråga för det kommunala bostadsbolaget

– Kommunen har sagt att vi ska vara skadeslösa nu när vi har blivit av med kontraktet med Migrationsverket. Det hade vi tappat förr eller senare men nu gick det lite snabbare då kommunen tryckte på. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: