Annons:

Sök

Annons:

Container utökar kapaciteten för bårhuset – läget beskrivs som akut

Bårhusen i Vimmerby och Hultsfred är fulla och nu kommer ett tillfälligt kylrum i Vimmerby tas i drift. Foto: MostPhotos

Container utökar kapaciteten för bårhuset – läget beskrivs som akut

Bårhusen i Vimmerby och Hultsfred är i stort sett fulla. Den här veckan väntas ett temporärt kylrum kunna tas i drift i Vimmerby. Mathias Johansson på Rundqvist Begravningsbyrå berättar att situationen är akut.
– Det har varit många som somnat in i december och över helgerna, säger han.

Annons:

Efter att ha klarat sig väldigt fint i början av pandemin har covid-19 slagit till med full kraft mot både Hultsfred och Vimmerby under den senaste tiden. Enligt Socialstyrelsens statistik är Hultsfred uppe i tolv dödsfall i covid-19 till och med den 6 januari. Vimmerby låg då kvar på mellan 1-3, men det finns en eftersläpning i redovisningen.

Vår tidning har tagit del av flera uppgifter om ett stort antal dödsfall i covid-19 i Vimmerby under senaste veckorna, men inte fått det bekräftat förrän nu. Antalet avlidna är nu så pass många att bårhusen i både Vimmerby och Hultsfred inte längre räcker till.

Den här veckan har Vimmerby kommun tagit en kylcontainer i drift som ska användas som kylrum. Enligt Mattias Johansson, chef på begravningsbyrån i Vimmerby, har den plats för sju-åtta personer.

– Behovet är akut som det ser ut just nu och om det fortsätter såhär. Som jag förstår det finns det ingenting som tyder på någonting annat. Vi har kört Vimmerbybor till Hultsfreds bårhus som också är fullt. Vi har försökt hålla efter så gott det går, hittills har det löst sig, men nu kommer vi få ett extra bårhus i slutet av veckan som kommunen hjälpt till med. Vi ska åka och titta på det i dag och det blir en jättebra lösning.

Ännu har inte båda bårhusen i Vimmerby och Hultsfred varit fulla samtidigt. 

– Vid några enstaka fall har det varit fullt i Vimmerby och då körts till Hultsfred. Det har varit i anslutning till storhelgerna när det varit mycket dödsfall och det kan handla om något eller några dygn. Men det har inte varit fullt på båda bårhusen samtidigt men det har varit på gränsen vid något tillfälle. Vi gör allt vi kan för att hålla platser lediga. Kylcontainern är en reserv om det fortsätter i samma takt som det varit ni en tid.

 

 

 "Varit mycket corona"

Det ordinarie bårhuset i Vimmerby har åtta platser.

– Normalt sett brukar det räcka till, men nu med pandemin så är det fullt. Det har varit många som somnat in i december och över helgerna. Det är inte bara corona, men över helgerna har det varit mycket corona. 

Kommunen köpte in en container i början av sommaren.

– När vi tittade på kapaciteten så bestämde vi oss för att göra det och nu fick vi en fråga om vi kunde få iordning den. Det har vi gjort nu och vi får se om begravningsbyrån tycker att det är fullgott som det är nu. Från min sida är den klar att börja användas, säger Tomas Larsson, driftchef på kommunen.

I början av pandemin spekulerade Vimmerby Tidning om att ishallen kunde användas som bårhus. Det är inte aktuellt.

– Absolut inte. Det känns väldigt olustigt att ta till en sådan offentlig byggnad på det sättet. Det finns många andra lösningar och även om det skulle ske en fruktansvärd ökning så finns inte det på kartan.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: