Annons:

Sök

Annons:

Böter på 2 000 kronor för att bryta mot pandemilagen

Snart blir det böter på 2 000 kronor för att bryta mot pandemilagen. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Böter på 2 000 kronor för att bryta mot pandemilagen

Polisen kommer kunna dela ut en bot på 2 000 kronor på plats om någon bryter mot den nya pandemilagen. Det har Riksåklagaren fattat beslut om. Även ungdomar kan straffas.

Annons:

Den nya pandemilagen har trätt i kraft och gäller fram till den sista september i år. Pandemilagen ger regeringen större möjligheter att agera för att stoppa spridningen av covid-19 och innebär bland annat att gym, sportanläggningar och köpcentrum kan tvingas stänga. 

Pandemilagen innebär också att privatpersoner kan bötfällas om de bryter mot de bestämmelser som satts upp. Det kan till exempel gälla reglerna kring antalet personer som får samlas. 

Riksåklagaren har beslutat att bötsbeloppet blir 2 000 kronor och kan utfärdas direkt på plats av polisen.

– Från Riksåklagarens sida är det här en förberedelse för vad som kan komma att hända när och om regeringen utfärdar de föreskrifter som nämns i nya pandemilagen, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten till SVT.

Även ungdomar mellan 15 och 18 år kommer att kunna bötfällas. SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, menar att beloppet kunde ha varit lägre.

– Man måste försöka hitta en balans. Där har vi landat i att 2 000 kronor är en lämplig summa, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten.

Bötesbeloppet träder i kraft den 27 januari.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: