Annons:

Sök

Annons:

Vindkraftsbygget i Tönshult stöter på motstånd – här är vädjan till kommunen

Det har uppstått ett lokalt motstånd mot uppförandet av Stena Renewables tolv vindkraftverk i Tönshult. Foto: Pixabay

Vindkraftsbygget i Tönshult stöter på motstånd – här är vädjan till kommunen

Dackevinds planerade vindkraftsprojekt stötte på patrull och stoppades av det kommunala vetot. Nu är det bygget av en vindkraftspark i Tönshult som möter motstånd från boende i trakten. 

Annons:

Dagens Hultsfred rapporterade i fredags om att Stena Renewables vindkraftsprojekt på Tönshults gårds marker hade gått från 16 till tolv vindsnurror med en totalhöjd på 270 meter. 

Bolaget tror att de kan lämna in en ansökan till Länsstyrelsen i april och projektchefen Dan Sandros är försiktigt positiv till att projektet blir verklighet.

I en intervju med Dagens Hultsfred berättar Virserumsbon Jan-Olof ”Jos” Svensson, som har en gård i närheten av de planerade vindsnurrorna i Tönshult, att det finns motstånd till projektet. 

– Vi la ut listor i flera affärer i Virserum i höstas så det är mängder av människor som har skrivit på för att projektet inte ska bli av, säger Jan-Olof ”Jos” Svensson. 

296 namnunderskrifter

Totalt 296 namnunderskrifter kom in på drygt tio dagar. Den långa listan med namn skickades till Hultsfreds kommun, Högsby kommun, vindkraftsbolaget och markägarna, tillika bröderna, Carl och Erik Abelin.

– VI tycker att projektet är på tok för nära bebyggelsen i Tönshult, Rödmossa, Holm och Triabo. Det förstör marken, det är bättre att de lägger vindkraftverken längre ut i skogen, säger ”Jos”. 

Dan Sandros på Stena Renewable menar att deras park skulle ligga i ett område med få närboende?

– Det är inte så långt ifrån bebyggelse om man går in och kollar på en karta. Då kan man se att det är rätt så nära faktiskt. Det är väldigt många personer i det berörda området som protesterar mot projektet. Vi tycker att kommunen bör tänka till innan de fattar sitt beslut. 

"Hoppas att de tänker till"

Han ser inga direkta fördelar med en vindkraftspark i det aktuella området. 

– Nästan alla vill ha vindkraft men ingen vill ha det precis där man bor. Det är många som diskuterar på det sättet. Vi känner inte att vi vill ha det och jag tycker att det förstör så mycket. Verken är så höga också. 

Hur ser du på att vindkraftverkens höjd kommer påverka den visuella bilden?

– Det är det ledsamma. 270 meter höga verk är väldigt högt. Vi vill att kommunen tänker till. Det finns till och med fastboende som är beredda på att flytta härifrån om vindkraftsprojektet genomförs. 

Hur långt är ni beredda att gå?

– Vi är beredda att göra så mycket som vi kan för att det ska bli avslag. Vi har pratat med kommunalrådet (Lars Rosander) och andra politiker så de vet vad vi tycker. Vi får hoppas att de tänker till ordentligt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: