Annons:

Sök

Annons:

Flera stora projekt i underhållsbudget – här blir det upprustningar under 2021

Hagadal i Hultsfred hamnar verkligen i blickfånget när det kommer till Hultsfreds kommuns underhålls- och investeringsbudget för 2021. Det blir både nytt tak och solcellsanläggning. Foto: Ossian Mathiasson

Flera stora projekt i underhållsbudget – här blir det upprustningar under 2021

Hultsfreds kommuns underhålls- och investeringsbudget för 2021 är spikad. Stora pengar ska läggas på Valhalls och Vena skolas ventilation, Hagadals nya tak och solcellsanläggning samt styr och regler på Lindblomskolan. 
– Jag har gett förslag på hur jag tycker att vi ska använda pengarna, säger Mikael Pettersson, fastighetschef på Hultsfreds Bostäder. 

Annons:

Mikael Pettersson lämnade förslag på fördelning av den extra underhållsbudgeten och investeringsbudgetarna för innevarande år på kommunstyrelsens arbetsutskotts senaste sammanträde. 

Den utökade underhållsbudgeten uppgår till ungefär 8,6 miljoner kronor. 

– Anledningen till att vi har en utökad underhållsbudget beror på att vi gick till politiken och sa att vi har ett sådant stort, eftersatt underhåll och att det går illa för våra verksamheter som får vara i dessa lokaler. Då bestämde man sig för att man skulle satsa extra pengar. Därför kallar vi det för utökad underhållsbudget. Vi har försökt arbeta med den väldigt strukturellt. Det vi har gjort har vi gjort och då måste jag bocka av det och hitta nya saker som har visat sig vara viktiga att satsa på. Jag har jobbat nära de andra förvaltningscheferna och därefter gått till politiken med ett färdigt förslag, säger Mikael Pettersson.

Takbyte och solceller på Hagadal

Den enskilt största posten i den utökade underhållsbudgeten är att byta ut taket på idrottsanläggningen Hagadal. 

– Många tycker säkert att det är en fin och bra byggnad men den har sina år på nacken. Vi måste byta ut taket, säger Mikael Pettersson och fortsätter:

– Den kanske roligaste saken är att vi tittar på en solcellsanläggning på Hagadal när vi samtidigt byter taket. Det finns stora takytor och Hagadal är en energislukare. Jag vet inte exakt hur mycket solceller det blir på taket men det ska bli gjort under 2021. 

För de som är inne i Hagadal så kommer hallen till höger, som bland annat används till pingis och dans, få nytt golv och ny ridåvägg. 

– Vi kan inte hålla på och gå in två gånger om året och reparera golvet för att det har gått sönder på ett nytt ställe.

Ny ventiation på Vena skola

Pettersson berättar också att det blir fönsterbyten på Lindblomshallen och fritidsgården i Hultsfred samt ny belysning i ridhuset i Kristineberg. 

Ny ventilation på Vena skola får också plats i den utökade underhållsbudgeten.

– Ibland får man använda olika budgetar för att få ihop olika projekt så vi kommer använda energieffektiviseringspengar till ventilationen på Vena skola. Vi passar också på att byta belysning i klassrum på skolan.

– Vi tittar också på hur vi ska kunna anpassa brandstationen i Hultsfred med nytt passersystem. Vi har påbörjat en vandring i kommunen med att hitta ett enhetligt passersystem. Det blir så himla mycket bättre men man kan inte byta ut allting på en gång. Nu tar vi passersystemet på Hultsfreds brandstation till att börja med. 

Oljepanna ska tas bort

Det var några exempel som Mikael Pettersson tog fram i underhållsbudgeten. Energieffektiveringsbudgeten, andra punkten på listan, uppgår till nästan 7,9 miljoner kronor. Ett kostnadstungt projekt är ventilationsbytet på Valhall i Hultsfred. 

– Vi tar en del av energieffektiviseringspengarna för Valhall så vi får ihop ventilationen.

Gata/park har en gammal oljepanna i sitt förråd som har gjort sitt och ska avlägsnas.

– Vi ska titta över värmesystemet så vi kan optimera uppvärmningen. Bytet av värmekällan kostar drygt en miljon kronor. 

Ny avdelning på förskola

Investeringsbudgeten för förskola och skola landar på drygt 2,2 miljoner kronor. Här finns en hel del mindre projekt som man ska sätta tänderna i. 

– VI har renoverat mycket på förskolorna så vi kommer göra ytterligare en avdelning på Silverslättens förskola i Hultsfred. Vi kommer titta över personalrum på Emådalskolan i Mörlunda och utrusta Lindblomskolan med ljudklassade dörrar in till klassrummen. Vi ska titta över ytskikt på toaletter på Albäcksskolan. 
Samtidigt som det byggs nya lokaler för grundsärskolans räkning på Målilla skola, som tidigare gick under namnet Venhagskolan, blir ett nytt gemensamhetskök.

– Vi planerar för en ombyggnad av köken som har funnits på skolan och förskolan. Vi vill anpassa lokalerna till vad respektive verksamhet behöver. Det är trångt på vissa ställen så det kommer till nytta. 

Lite drygt 900 000 kronor finns att tillgå vad gäller larmanläggningar. 

– Som det ser ut i dag så kommer det bli över pengar på kontot. Jag är inte orolig efter det kommer behövas till nästa år. Vi ska i alla fall få till larmet på Vena skola. Det är viktiga pengar. Helt plötsligt kan ett larm vara alldeles för gammalt och då måste vi byta ut det. 

3,1 miljoner på styr och regler

Styr- och reglersystemet, det vill säga det som styr ventilationsaggregat, larm av olika funktion och vattentemperaturer, är något som kommunen vill styra på ett bättre sätt. Detta konto består av 3,1 miljoner kronor. 

– Vi kommer behöva lägga ganska mycket pengar på det. Det blir på många fastigheter. Styr- och reglersystemet på Lindblomskolan är väldigt eftersatt, där kommer vi lägga mycket pengar. När vi ändå gör om passersystemet på Hultsfreds brandstation så kommer vi titta på styr- och reglersystemet också. 

Vad innebär styr och regler på detaljnivå?

– Det sitter fullt med givare i våra fastigheter som larmar när någonting är fel. Det kan vara för hög temperatur i en fastighet, då kan vi ändra en termostat på distans och inte åka till platsen. Det finns också mycket larmfunktioner om ventilation. I många fall har vi inte de här funktionerna. Vi har det kanske på plats men det är inte uppkopplat. Med dessa pengar försöker vi koppla upp kommunala byggnader i styr- och reglersystemet. Det är jättedyrt. 

Det här projekten kostar mest

Hultsfreds kommun kommer koppla upp tre förskolor som inte har varit det tidigare: Silverslättens förskola, Venhaga förskola och Furuängens förskola (Mörlunda). 

– De har tidigare ringt och talat om när något är fel. Nu kan vi själva se hur det ser ut och göra åtgärder innan verksamheten har kommit igång. Vi sparar energi och pengar när vi har ett bra styr- och reglersystem. 

Vilka är de enskilt största projekten rent ekonomiskt?

– Styr- och reglersystem på Lindblomskolan blir inte billigt. Sedan är det Valhalls ventilation, Hagadals takbyte och solcellsanläggning, Vena skolas ventilation. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: