Annons:

Sök

Annons:

Han vill veta vad som händer med bron – här är kommunalrådets svar

Brons bärighet ska undersökas av Trafikverket. Foto: Pressbild

Han vill veta vad som händer med bron – här är kommunalrådets svar

Andreas Axelsson i Byrum utanför Mörlunda vill veta vad som händer med bron över Emån i Lilla Aby på väg 677.
– Trafikverket håller på och undersöker om bron klarar BK2 i återställt skick via en bärighetsutredning, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Dagens Hultsfred har rapporterat flitigt om den avstängda träbron i Lilla Aby under det senaste halvåret.  

Det är över ett halvår sedan bron stängdes för tung trafik och bron har för en tid sedan öppnat provisoriskt för personbilstrafik. Andreas Axelsson har fått till sig att kommunalrådet Lars Rosander har haft kontakt med Trafikverket i frågan och skickade in en fråga till allmänhetens frågestund på kvällens fullmäktigesammanträde. Han vill veta vilka besked som finns att ge kring brons framtid.

”Det har varit olika löften men inget verkar verkställas. Många har lyft frågan men jag vill bara belysa att infrastrukturen är en viktig fråga för landsbygdens överlevnad och då inte bara för större företagare i trakten utan också för alla invånare och oss som bor på gårdar utan större verksamheter men vill utveckla dessa i framtiden. Detta för att få en levande landsbygd och underlätta för oss att bo, leva och verka i denna bygd”, skriver Andreas Axelsson i sin fråga. 

"Väntar på svar från utredningen"

Kommunalrådet Lars Rosander (C) berättar att både politiker och tjänstemän är inkopplade på ärendet.

– Vi har även lyft det med regionen och Anders Åkesson, vice ordförande i trafikutskottet, som nämner att regeringen och riksdagen har skickat med ytterligare 500 miljoner kronor per år för att använda till underhåll och bärighetspengar till det finmaskiga vägnätet. Det är en signal till Trafikverket om att man vill prioritera just den typen av frågor, säger Lars Rosander (C).

Bron är som sagt påsläppt för lättare trafik och Trafikverket utreder brons bärighet för att ta reda på om det går att förstärka bron så den kan återställas för samma trafiklaster som tidigare: bärighetsklass 2.

– Om det blir så kommer Trafikverket reparera återstående skador och öppna upp bron för BK2. Det är väl tänkt att göra så under sommaren om man kan nå den här bärigheten. Visar utredningen att den inte klarar BK2 så handlar det mer om en ny bro, då får man göra en prioritering inom regionen med finansiering och få med det i planen. Vi väntar på svar från utredningen från Trafikverket. Min förhoppning är att bron ska kunna återställas för att tåla tyngre trafik. Det är klart att det är en bro som behövs och vi följer frågan noga, säger Lars Rosander.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: