Annons:

Sök

Annons:

Övervakningskapitalisterna ser dig överallt

Övervakningskapitalismen ser dig överallt. Foto: Pixabay

Övervakningskapitalisterna ser dig överallt

Spela Pokemon Go och leta efter digitala monster är populärt nöje bland många. Vad användarna inte får veta är att spelet leder dem till restauranger och butiker som betalat för att ett monster ska finnas just där.

Annons:

- Helt plötsligt sitter spelarna på McDonald´s och äter en hamburgare utan att veta varför de gör det, säger Marcus Hansson i P1 podden Vetenskapsradion på djupet.

I programmet berättar han om hur ett fåtal stora datajättar försöker ta kontroll över oss genom det informationsflöde vi lämnar efter oss. De letar efter system som vi använder och som gör det möjligt att veta mer och mer om våra beteenden.

Marcus Hansson berättar om den nya automatiska dammsugaren som han köpt.

- Den är uppkopplad via Wifi och för att kunna använda den måste den vara uppkopplad på Facebook.

Det han inte visste när han köpte dammsugaren var att den har laserscanner och tar perfekta bilder av användarens hem, samt en inbyggd mikrofon. Den suger upp mycket mer än damm från golvet.

Det är Google och Apple som står för det mesta av insamlandet av information från alla användare. 99 procent av alla mobilanvändare är idag anslutna till Apple

Övervakningskapitalism

Marcus Hansson har intervjuat forskare som berättar om övervakningskapitalism som de menar underminerar demokratin och skapar ett extremt ojämlikt samhälle.

- Ett fåtal monopolföretag ges makten att påverka våra beteende och få oss gå dit deras kunder vill, säger Marcus Hansson.

Informationen som dataföretagen får om oss, säljer de till företag som vill sälja sina produkter till oss.

Genom att lära sig mer och mer av våra beteenden kan företagen få mer och mer kunskap om oss och kunskap är makt.

- De ger sig själva rätten till våra privata upplevelser, förutser våra beteenden som vad vi kommer att göra nu och i framtiden.

Slutklämmen i programmet blir hur företag försöker få biologi och teknik att smälta samman. Skillnaden mellan kropp och maskin suddas ut. Genom att ta del av all den information som ges från bland annat de aktivitetsarmband som många nu har på sig och information från användarnas mobiltelefoner, får företag information om användarnas hälsa allt för att öka sin kunskap om vårt beteende.

- Övervakningskapitalismen befinner sig på direkt kollisonskurs mot vår fria vilja. Tidigare var det vi som sökte på Google nu är det Google som söker i oss, säger Marcus Hansson.

Vetenskapsradion på djupet finns att lyssna på i P1 Sveriges Radio.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: