Annons:

Sök

Annons:

Stora ekonomiska problem för Iron Man –

Svenska Iron man har ännu inte lämnat in årsredovisningen för 2019 Foto: Pixabay

Stora ekonomiska problem för Iron Man – "Det var mer än vi visste"

Svenska Iron Man har problem med ekonomin och har ännu inte lämnat in någon årsredovisning för 2019. Kalmar kommun betalade förra året ut 2,3 miljoner kronor till ett bolag som blev av med F-skattsedeln redan 2017. 

Annons:

I år var det tänkt att 3 000 vältränade atleter skulle ställt sig på startlinjen i Kalmar för att simma, cyklar och springa i den årliga triathlontävlingen. Men pandemin satte käppar i hjulet. Anmälningsavgiften på närmare 6 000 kronor betalas inte tillbaka.

De anmälda fick istället istället flytta fram sin start till den 21 augusti 2021. Det var ett hårt slag för de tävlande, men även för föreningar i Kalmar. Många har ställt upp med funktionärer och ersättning på nästan 1,5 miljoner kronor har varit ett välkommet bidrag till föreningarnas kassa. 

Omsätter 41 miljoner

Arrangemanget är enormt. Det beräknas omsätta 41 miljoner kronor för näringslivet, deltagare från närmare 50 länder som vardera i genomsnitt har fyra personer vardera med sig och där man stannar ungefär fem dagar i regionen. Det svenska bolaget omsätter runt 30 miljoner kronor. Men de har det svårt att gå runt. De tre senaste årsredovisningarna har visat minus på sista raden. 

Enligt räkenskaperna är bolaget i det närmaste konkursmässigt. Hur det ser ut för 2019 är osäkert. Bolaget har nämligen fortfarande inte lämnat in något bokslut. De har fått två påminnelseavgifter från Bolagsverket. Vid det senaste bokslutet fanns nämligen en massiv kritik från deras dåvarande revisor, de har nu ansökt om att få byta.

Av den förra revisorn uppmanades bolaget att upprätta kontrollbalansräkning och återställa kapitalet. De fick också mycket riktigt ett tillskott från moderbolaget på sex miljoner kronor för att räta upp ekonomin. Men det hade behövts 15 miljoner kronor. Bolaget blev av med F-skattsedel 2017.

För Kalmar är Iron Man det största och viktigaste arrangemanget för året och kommunen tecknade för två år sedan ett femårsavtal som sträcker fram till 2023. De betalar Iron Man 2,3 miljoner kronor för rättigheterna. För en kommun kan det vara besvärande när ett bolag, man har avtal med, får revisorskritik för att inte betala avgifter och skatter i tid. 

Kommun känner till ekonomiska problem

De är samtidigt medvetna om de ekonomiska problemen som svenska Iron Man har. 

– Det är vi väl medvetna om, vi vet också att de inte har någon F-skattsedel. Den information vi har fått är att de jobbar för att lösa sina problem, så det får vi väl förutsätta, säger Thomas Davidsson, näringslivschef på Kalmar kommun. 

Vår tidning har begärt ut de tre senaste fakturorna från det kommunala turistbolaget Destination Kalmar. Där framkommer att kommunen betalat räkningar från Iron Man svenska AB  både 2018 och 2019, alltså under den tid som bolaget saknade F-skattsedel. 

Bolaget har ännu inte lämnat in någon årsredovisning för 2019 och fått två påminnelser?

– Oj, det är mer än vi visste, säger Thomas Davidsson. De har lovat att ordna upp sin ekonomi så det hoppas vi att de gör. 

Vår tidning har visat den senaste årsredovisningen för olika experter på bokföring, dessa menar att svenska Iron Man är på ruinens brant. 

"Vet inte alla detaljer"

Henrik Brovell är Sverigechef för Iron Man och menar att de som betalat anmälningsavgiften inte behöver vara oroliga att det inte kommer bli någon tävling nästa år. 

– Inte från vårt håll i alla fall. Sen får vi se vad som händer med pandemin, säger han. 

Ni har inte lämnat in någon årsredovisning för 2019, varför?

– Det kan inte jag svara på. Det är vår ekonomifunktion i Tyskland som har hand om det. Jag vet inte alla detaljer vet bara att alla processer inte är på plats ännu.

Moderbolaget såldes tidigare i år till företagsgruppen Advance. Säljare var kinabaserade företaget Wanda som fick 730 miljoner dollar för Iron Man. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenshultsfred.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: