Annons:

Sök

Annons:

Visfestivalen får en egen promenad – artisterna ska hyllas

VisFestivalen har lockat tusentals personer till Västervik under de 54 åren. Foto: Pressbild

Visfestivalen får en egen promenad – artisterna ska hyllas

I 55 år har VisFestivalen i Västervik fört den svenska vistraditionen in i samtiden. Nu ska en mängd artister hyllas när Visvägen skapas längs med strandpromenaden på Slottsholmen.

Annons:

Satsningen är ett samarbetsprojekt mellan Västerviks kommun, Visfestivalen, föreningen Visan och Västervik Framåt. Nästa år arrangeras den 55:e upplagan av festivalen som både har lockat mängder med besökare till Västervik och gett Sveriges största stjärnor oförglömliga kvällar i Slottsruinen. 

Nu kommer några av dem att hyllas lite extra längs med strandpromenaden i Västervik. 20 artister ska bilda Visvägen – och sex-sju nya sätts upp varje år från 2020.

"Visvägen är en permanent installation och hyllning till folkkära artister som stått på Visfestivalens scen genom åren och som hjälpt till att skapa det som Västervik så mycket förknippas med – en unik musikscen", skriver Västervik Framåt i ett pressmeddelande. 

– Sedan 1966 har flera hundra artister uppträtt vid VisFestivalen i Västervik varav många tillhörande den svenska artisteliten. Visvägen kommer särskilt att uppmärksamma några få som verkat för att främja den svenska musiken som kulturarv genom att arbeta för dess bevarande, framförande och utveckling, samt bidragit till att Västervik blir en nationell mötesplats för musik i Sverige, säger Calle Åstrand, VD för Visfestivalen i ett pressmeddelande. 

Unik information

De utvalda artisterna kommer hyllas med skyltar som placeras på träbryggorna längs med vattnet vid Stegeholms Slottsruin i Västervik.

– Den information som kopplas till skyltarna är unik och kommer att innehålla berättelser som inte tidigare varit helt kända. Med en QR-kod kopplad till varje skylt och artist leds Visvägen-vandraren även in i den digitala världen och får ett kort musikprov och uppläst information om varje artist. Vi kan redan nu meddela att Alice Babs är en av de första sju, säger Pontus Larsson, ordförande i föreningen Visan.

För att kvalificera sig till Visvägen ska en artist ha uppfyllt följande kriterier: 

  • Hen har uppträtt på VisFestivalens scen.
  • Hen har nått stora nationella och/eller internationella framgångar
  • Hen har under karriären varit nyskapande inom någon musikgenre. 
  • Hen har skapat många egna texter och/eller musik eller framfört framgångsrika tolkningar av kända texter och/eller musik.
  • Hen har varit väletablerad i de breda folklagren i sin egen och närliggande generation.

Den första etappen kommer att invigas i maj. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: