Torsdagens träff, som var förlagd till HS Powdercoating i Gårdveda, var på inget sätt ett nytt grepp. Utvecklingskontoret gör näringslivsträffar med jämna mellanrum, men då har det varit allmänt riktat.
– Hantverkarna har förstås varit välkomna då också, men det har visat sig vara en lite svår målgrupp att nå ut till. Så nu valde vi att rikta det mer, på så sätt är det nytt att försöka samla just den här branschen, sa Frederika Svensson, näringslivssamordnare.
Hur ser intresset ut?
– Lite ”så där”, vi är ett 20-tal här idag, men flera orter är representerade och flera olika nischer inom hantverksyrket som el och plåt, bygg och rörmokeri, på så sätt är det bra.
Det var inget specifikt program eller tema, utan främsta målet var att komma samman och nätverka genom inte minst förutsättningslösa samtal kring borden.
– Vi vill ha en öppen dialog hur vi kan möta varandra och hur vi kan skapa utveckling tillsammans. För jag tänker, att det är endast tillsammans man kan nå framåt, så man inte jobbar i för många olika öar.
– Så vi ska ha en öppen dialog och fråga dem om de vill att vi ska försöka hitta ett forum för dem att mötas i, om de ser vinningar i att träffa varandra och kommunen, säger Frederika Svensson.
Den frågan fick ett enhetligt positivt, jakande svar.
– Det är en jättebra idé, det är bra för speciellt oss mindre företag att vi får visa oss, sa Tobias Nilsson, delägare av Dackeplåt.
Kommunens upphandlingar intresserar
Två av deltagarna var Christian Petersson och Simon Rydén som driver Rydén & Peterssons Byggtjänst AB i Virserum, som såg en möjlighet att nätverka.
– Vi har efterfrågat en sådan här träff vid flera tillfällen, vi tycker det behövs, sa Christian Petersson.
Kollegorna hoppades främst på lite mer information om upphandlingar, i synnerhet vid lite större byggen, som skulle kunna göras på lite andra sätt, tyckte de.
– Kommunen borde vara lite bättre på att främja de lokala företagen, så de behåller skattepengarna lite bättre inom kommunen när det gäller byggbranschen, tillade Simon Rydén.
Just offentliga upphandlingar av varor, tjänster eller byggentreprenader är ett kärt ämne har Frederika Svensson märkt.
– Det gäller ju att lyssna av vad branscherna efterfrågar, så vi inte skapar något som inte intresserar. Vid tidigare näringslivsträffar har vi haft olika teman som brott och trygghet, kompetensförsörjning och just upphandling, sa hon.
"Oerhört värdefullt"
Tillväxt- och näringslivsrådet var också representerat genom Lotta Miss, distriktschef på DB Schenker i Hultsfred, och Jesper Madsén, platschef på Axipto i Målilla, som kunde berätta om verksamheten.
– Vi skulle vilja få in epresentanter från hantverkssidan för ni utgör en stor del och utgör en stor geografisk spridning i kommunen, så det skulle vara oerhört mycket värt att få input från er i rådet.
Linda Ungsäter, rektor på Hultsfred Lärcenter, berättade om verksamheten, möjligheten till utbildningar på hemmaplan och nystartade projekt, bland annat ett lärlingsprojekt. Deltagarna gav en samlad bild att det är svårt att klara kompetensförsörjningen.