Annons:

Sök

Annons:

Kommunchefen efter företagarens kritik: ”Låter helt osannolikt”

Kommunchefen i Hultsfred, Lars Rönnlund, svarar på kritiken från Inge Hyckenberg som känner sig motarbetad av kommunen och flyttar sin verksamhet till Storebro. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunchefen efter företagarens kritik: ”Låter helt osannolikt”

Den lokale företagaren Inge Hyckenberg känner att Hultsfreds kommun står i vägen för hans entreprenörskap och flyttar företaget Rexsvarven till Vimmerby kommun. Kommunchefen Lars Rönnlund svarar nu på kritiken från företagaren.
– Han vill att saker ska gå fort och där försöker vi möta upp men vi kan säkert göra mer, säger Lars Rönnlund.

Annons:

Inge Hyckenberg är besviken på Hultsfreds kommun som han anser har bromsat honom på flera sätt. Han vill göra en genomfart rakt igenom Bilprovningen för att utveckla deras verksamhet till att kunna besikta släpvagnar och husvagnar, vilket kräver att han vill gräva två meter in i slänten och göra det fem meter brett. 

Hultsfreds kommun kräver markprover som ska analyseras för att det kan vara gift i marken och enligt Hyckenberg, som har fått en offert från ett företag, skulle markprover och expedition gå på 450 000 kronor.

– Så fort man ska gräva högre eller lägre så finns det en sedvanlig marklovsprocess som alla måste söka. Det låter helt logiskt. Miljö- och byggnadsförvaltningen vill hjälpa honom att tänka på att det kan finnas en potentiell förorening och det stöter man på överallt, säger kommunchefen Lars Rönnlund. 

Ställer sig frågande till kostnaden

Han frågar sig om Hyckenberg verkligen har en offert på det och anser att summan är alldeles för hög. 

– Det låter riktigt dyrt och helt osannolikt. Det är klart att den som äger marken måste påvisa att det inte finns en förorening i marken och det gör man genom att köpa in markprover och skicka till kommunen. 

Men kostnaden känns inte rimlig?

– Jag har inte sett hur mycket som han vill gräva men skulle det handla om två kvadratmeter så skulle jag med min erfarenhet häpna över 450 000 kronor och gärna hjälpa Inge till konsulten som kan lämna en konkret offert. 

Rönnlund öppnar för att hjälpa företagaren med att hitta konsulter som kan lämna en offert.

– Jag skulle kunna ge honom mina offerter och jämföra. Jag undrar hur det har gått till när det kostar så mycket. Det kan visa sig att man har varit där och sett att det är en tung förorening och det måste man ta bort.

"Känner mig totallurad"

I det andra fallet var han på vippen att få ett amerikanskt företag till hans industrilokaler i Farsons hus i Hultsfred. 

Han byggde om fastigheten efter alla krav som ställdes för lagring av sprängmedel där nytt värmesystem och nya pannor gick på 1,9 miljoner kronor. 

Efter sex olika möten var allt från kommunen okej och företaget flyttade in i den färdiga och påkostade lokalen. Efter en månad fick hyresgästen beskedet att de var tvungna att flytta ut då verksamheten låg i ett yttre vattenskyddsområde. 

– Jag känner mig totallurad av Hultsfreds kommuns tjänstemän. Man visste från början att det var ett vattenskyddsområde. Det hör till saken att det har byggts en mack på området som ligger nära vattenskyddsområdet, säger Inge Hyckenberg. 

"Det ar tagit lång tid"

Nu svarar Lars Rönnlund på ärendet som gör att Hyckenberg står med en tom fastighet som kostar pengar varje dag. 
Hur ser du på den uppkomna situationen där han har gjort investeringar för 1,9 miljoner kronor?

– Det där är en bra fråga. Jag önskar att jag hade ett bättre svar. Jag kom in i ärendet väldigt sent när det hade skurit sig. Då arrangerade vi mötet där Daniel Johansson på miljö- och byggnadsförvaltningen och Lennart Davidsson, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, var med. Jag kan inte pröva ärendet och får inte göra det. Vi brukar gå till myndigheten och säga vad företagaren har sagt. Jag vet inte varför det tog så lång tid och vad som hände. Sen är det viktigt att invänta tillstånd. Kör man igång innan någon har gett ett tillstånd så tar man alltid en risk, sen ska inte saker och ting ta lång tid. Jag uppfattar också att det har tagit lång tid. 

Vad kunde man ha gjort annorlunda?

– Jag tycker att man ska hitta ett sätt där företagarna kan få riktigt bra rådgivning av de som kan i ett tidigt skede. Myndigheten sitter i en svår sits när de inte får ge råd för att de ska kontrollera.

"Inge har gjort många bra saker"

I april månad flyttar Hyckenberg till Storebro med sitt företag.

– Jag vet inte om det är på grund av att vår hyresgäst (IAC) behöver hyra hos honom eller om det är frustration. Det är i alla fall bra att de får hyra in sig hos Inge, det är bra för alla parter, säger han och fortsätter:

– Inge har varit med oss länge, gjort många bra saker och vill att det ska gå jättefort. Även en vanlig vardag så skulle vi nog inte kunna möta Inges behov men det är viktigt att lyssna på honom. Han har mycket erfarenhet. Han vill att saker ska gå fort och där försöker vi möta upp men vi kan säkert göra mer. Det finns ett gott hjärta i botten på honom.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: