Annons:

Sök

Annons:

Här är företagens önskemål om utbilningar till regionen

I dag presenteras en rapport av Campus Småland där företagen i Vimmerby, Västervik och Hultsfred har tyckt till om vilka utbildningar de vill se i regionen.

Här är företagens önskemål om utbilningar till regionen

Vilka nya utbildningar står högst upp på önskelistan hos arbetsgivarna i vår region? Svaret på frågan presenteras i en rapport som släpps i dag.

Annons:

Offentlig verksamhet och tillverkningsindustrin i Hultsfred, Vimmerby och Västervik beskriver i en ny inventering vilka utbildningar, forsknings- och utvecklingsinsatser de vill ska finnas i närområdet. Projektet Campus i Småland 2030, som har genomfört behovsinventeringen, släpper i dag en rapport med det samlade resultatet.

Stort intresse

 Intresset för inventeringen har varit stort. Många representanter från de olika branscherna har under nio månader varit aktiva i arbetet med att beskriva sina behov och önskemål kring lösningar.

 – Vi är mycket glada över den breda uppslutningen och det stora engagemanget från de olika verksamheterna. Vi har fått en tydlig helhetsbild som gör det lättare för oss att möta de behov som finns, säger Jerry Engström, projektledare Campus i Småland 2030 och campuschef på Campus Västervik, i ett pressmeddelande.

Fyra viktiga delar

En variation av olika sorters utbildningar, möjlighet till praktik eller trainee-upplägg, tillgänglighet samt möjlighet för personer som behöver vidareutbilda sig att göra det på tider som går att kombinera med arbetet är fyra viktiga delar, enligt de medverkande branscherna.
De medverkande branscherna har också önskemål om en ökad samverkan mellan olika verksamheter. De föreslår bland annat samverkan genom en forskningscirkel för att lära och ta del av varandras erfarenheter.

Exempel på utbildningar som offentliga verksamheter har behov av är, enligt rapporten:
• Grundskollärarutbildning
• Socialpsykiatriskt program
• Olika slags inriktningar för specialistsjuksköterska
• Kurser som: kriminologi, våld och övergrepp, hållbar utveckling och myndighetsutövning
• Yrkeshögskoleutbildningar som: specialistundersköterska och skötare

Exempel på utbildningsområden som tillverkningsindustrin har behov av är, enligt rapporten:
• Automatisering
• Digitalisering
• Informationshantering
• Hållbarhet
• Produktivitet

Inventeringen skiljer sig, enligt Campus i Småland 2030, från liknande undersökningar om arbetsmarknadens kompetensförsörjning, då projektet syftar till att snabbt möta upp behoven.

– Redan i oktober drar vi igång två kurser och en handfull forskningsprojekt. Inom kort kommer fler kurser och programutbildningar på campus i Västervik, Hultsfred och Vimmerby, säger Jerry Engström.

Inventeringsrapporten som presenteras i dag, den 16 september, kommer att kompletteras. Projektet genomför under hösten en behovsinventering inom besöks- och tjänstenäringen i kommunerna Hultsfred, Vimmerby och Västervik. Resultatet av inventeringen kommer i början av 2020 och infogas då i rapporten.

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: