Annons:

Sök

Annons:

Ljunghälls gör nytt försök – ”Jättepositivt”

Ljunghäll öppnar fabriken i Södra Vi på måndag igen. Foto: Simon Henriksson

Ljunghälls gör nytt försök – ”Jättepositivt”

Regionens största företag Ljunghäll AB gör ett nytt försök att dra igång fabriken nästa vecka. Vd Olle Björk ser ljuset i tunneln.
– Våra kunder går igång lite sakta och det är jättepositivt, säger han.

Annons:

Förra veckan gjorde Ljunghäll i Södra Vi ett försök att öppna fabriken igen. Det höll inte och man drog ned på all produktion på nytt. Nästa vecka öppnar Volvo upp sina fabriker i Sverige och det är förstås positivt för Ljunghälls som öppnar fabriken på måndag igen. 

– Den här veckan har det varit väldigt stillsamt, nästa vecka kan bli bättre. Vi kör igång med 20-30 procent av produktionen och våra kunder går igång lite sakta. Det är jättepositivt.

 "Ska vara snabbfotade"

I nuläget tror kunderna på full produktion i slutet av maj.

– Den stora frågan är vad som är full produktion nu? Man har inte full koll på marknaden, det är skrivet i stjärnorna.

Hur bedömer du läget själv?

– Jag har ingen aning. Någon i vår styrelse sa att alla har en åsikt och en synpunkt, men ingen vet. Det enda vi kan göra är att se vad som kommer in och vad kunderna faktiskt beställer. Sedan gör vi bedömningar efter det och ska vara snabbfotade.

"Klarar oss ett halvår eller så"

Björk är skapligt nöjd med regeringens åtgärder.

– De är mycket bättre än de har varit förut, men det är en avgrundsdjup skillnad mellan Sverige och Italien. I Italien tar man hela kostnaden, det gör man inte här. För oss hade det varit enklare att hålla kvar allihop om man gjorde det här också. Vi ser att vi kommer överleva det här och vi kan alltid anpassa oss, men tittar man på restauranger och hotell är det fruktansvärt. Det finns grader i helvetet.

Har ni funderat något mer runt varsel?

– Jag har bestämt mig för att inte kommentera den frågan. Vi tittar på alla scenarier. Både att öka till full spets och full broms. Jag tycker att de åtgärder som staten har visat oss gör att vi klarar oss ett halvår eller så. Den stora frågan är vilken nivå marknaden kommer ligga på.

Hur ser du på den närmaste framtiden?

­– I slutet på maj kommer vi ligga mellan 80-85 om kunderna vill. Det här rör sig varje dag och det är inte så lätt att sia om det. Sedan har vi inte försökt köra igång och vi vet inte hur många av våra medarbetare som är friska eller sjuka. Vi kommer ha en period med sjukskrivningstal som vi kanske aldrig har sett i Södra Vi.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: