Annons:

Sök

Annons:

REKORDRESULTAT FÖR LOKALT FÖRETAG – ÖKADE OMSÄTTNINGEN KRAFTIGT

Peter Nilsson är vd och koncernchef för Bergs Timber. Foto: Ossian Mathiasson

REKORDRESULTAT FÖR LOKALT FÖRETAG – ÖKADE OMSÄTTNINGEN KRAFTIGT

Det lokala företaget Bergs Timber gör rekordresultat. Det visar delårsrapporten som släpptes på torsdagen för det börsnoterade bolaget. 

Annons:

Bergs Timbers nettoomsättning ökade med 281 miljoner kronor under årets andra kvartal till 826 miljoner kronor. Det var en ökning med 52 procent jämfört med förra året. 

"Ökningen förklaras av högre försäljningspriser och ökat kapacitetsutnyttjande. Marknaden för renovering är fortsatt stark och även nybyggnationen har ökat på flera av våra viktiga marknader. Orderingången har under kvartalet varit hög och kapacitetsutnyttjandet nära maximalt", skriver Bergs Timber i ett pressmeddelande.

Att råvarupriset blivit högre har kompenserats med ökade priser för företagets produkter och marginalerna har stigit. 

"Stärker vår position"

Marknaden för sågade trävaror har utvecklats starkt med kraftiga prisuppgångar som följd, meddelar Bergs Timber, som har huvudkontor i Vimmerby. 

"Trots produktionsökningar är lagernivåerna inför hösten fortsatt låga.Trots ökade råvarukostnader bedömer vi att marginalerna för våra sågverk kommer att vara goda även under resterande delen av året", skriver Bergs Timber.

Bergs Timber är också mitt uppe i ett förvärv av det brittiska företaget Performance Timber Products Group. 

"Affären stärker vår position på den för oss viktiga marknaden i Storbritannien och möjliggör samtiigt en expansion av vår befintliga verksamhet i Lettland". 

Bergs Timbers styrelse har också tagit beslut om att investera cirka 20 miljoner kronor i sin dörr- och fönsterverksamhet i Lettland för att öka produktionskapaciteten med 60 procent. Investeringen kommer att vara klar inför vårsäsongen 2022. Ytterligare en investering genomförs i det lettiska sågverket om cirka 35 miljoner kronor för att öka produktiviteten.

Tror den goda marknaden håller i sig

Bergs Timber gör bedömningen att den goda marknaden håller i sig under resterande del av året. 

"Fortsatt påverkan av pandemin och relativt låga räntor gör att intresset för renovering och nybyggnation finns kvar. Orderingången för samtliga produktområden är idag fortsatt bra och vi förväntar oss fullt kapacitetsutnyttjande under det tredje kvartalet. Årets sista kvartal har säsongsmässigt en lägre försäljningsvolym, främst för Wood Protection. Vi förväntar oss samtidigt ett bra kassaflöde för resten av året", skriver Bergs Timber.

Periodens resultat uppgick till 171 miljoner kronor. Resultatet per aktie, före och efter utspädning, uppgick till 0,49 kronor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: