Annons:

Sök

Annons:

Kritik från KD och SD mot avslag för språkkrav för vårdpersonal

SD och KD är kritiska till avslag för språkkravsmotion. Foto: MostPhotos

Kritik från KD och SD mot avslag för språkkrav för vårdpersonal

En motion om språkkrav för vårdpersonal fick avslag vid onsdagens regionfullmäktige. Något som både KD och SD är kritiska mot.

Annons:

Motionen från Sverigedemokraterna gick ut på att införa krav på att all sjukhuspersonal som anställs i regionen ska kunna tala, skriva och förstå svenska tillräckligt bra. 

– Många människor som besöker sjukvården upplever att det är svårt att förstå en del läkare och annan sjukvårdspersonal med annat modersmål än svenska. Den S-ledda majoriteten äventyrar patientsäkerheten genom att avslå vår motion. Under debatten vägrade man att diskutera sakargumenten och det vi krävde i motionen, säger motionären Michael Erlandsson (SD). 

Sverigedemokraterna vill att regionen ska kartlägga svenskkunskaper och andra språkkunskaper hos personalen inom sjukvården. Kristdemokraterna är också kritiska mot att motionen inte röstades igenom och att den S-ledda majoriteten, enligt KD, inte visar något engagemang för att säkra vårdpersonalens kunskaper i svenska.

– Vi ser denna fråga ur patientens perspektiv. Att förstå och bli förstådd är avgörande för patientens trygghet. Det handlar både om patientsäkerhet och om kvalitet i vårdmötet, säger regionrådet Jimmy Loord (KD). 

"Politisk korrekthet"

Majoriteten bestående av S, C och L hänvisade till lagstiftning mot diskriminering som skäl för att motionen inte kan bifallas. 

– Självklart ska vi ha respekt för lagstiftningen, men det är orimligt att den skulle få bli ett hinder för patientsäkerheten. Vi vill att regionen ska göra allt som lagligen är möjligt för att garantera att vårdpersonalen kan svenska – och vi är övertygade om att lagen tillåter betydligt mer än vad den S-ledda majoriteten tror, säger Jimmy Loord (KD).

Något SD också är kritiska till.

– Det är politisk korrekthet, driven till höjden av ansvarslöshet. Vilken ansvarsfull läkare som arbetar i svensk sjukvård skulle känna sig diskriminerad om ens arbetsgivare kollar att man kan språket ordentligt? Vem känner sig diskriminerad om ens arbetsgivare vill hjälpa till för att ens språkkunskaper ska stärkas, säger Martin Kirchberg, Sverigedemokraternas regionråd i Kalmar län. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: