Annons:

Sök

Annons:

Centerpolitiker vill att Hultsfreds kommuns arbete sprids

Anna Källåker, Tina Rendahl Tuvesson, Per-Inge Pettersson, Leif Larsson, Tommy Svensson Pöder, Anders W Jonsson och Lars Rosander diskuterade Hultsfreds kommuns arbete kring barn och ungdomar. Foto: Ossian Mathiasson

Centerpolitiker vill att Hultsfreds kommuns arbete sprids

Hultsfreds kommuns arbete kring barn och ungdomar är framgångsrikt. Anders W Jonsson från Centerpartiet fick mer information om deras samverkan mellan skola, socialförvaltning och fritidsgårdar.
– Jag kan känna en frustration över att dessa goda exempel inte sprids, säger Anders W Jonsson under sitt besök.

Annons:

Nyligen besökte Anders W Jonsson (C) Hultsfred under en timme för att ta del av Hultsfreds kommuns arbete med samverkan mellan skola, socialförvaltning och fritidsgårdarna. 

Han är Centerpartiets vice ordförande och ledamot i socialutskottet och blev imponerad över hur Hultsfreds kommun har löst problematiken via det framgångsrika konceptet kring kommunens barn och ungdomar, kallat ÖSAM (Överskridande samverkan). 

"Behöver jobba gemensamt"

Tommy Svensson Pöder, tidigare chef för fritidsgårdarna och verksamhetschef för ungdomsenheten, drog igång projektet för fem år sedan. 

– Det vi tyckte om var det tydliga uppdraget som vi fick från kommunen. Har vi inte politiken med oss i styrning, förståelse och kunnande så blir det inget. Vi har insett att vi måste samverka, vi har inte råd att inte göra det, säger Tommy Svensson Pöder och fortsätter:

– En bra fritid ger en bra skola och tvärtom så klart. Vi behöver jobba gemensamt. Vi är en av de mest framgångsrika kommunerna som har släppt på handbromsen och insett att vi behöver varandra. Vi bygger gemensamma handlingsprogram och det finns ingen prestige i vem som ska göra vad. Vi kliver in över förvaltningsgränserna och hjälper varandra med gemensamma utbildningar och har mål och riktlinjer, säger han. 

Kommunalrådet är nöjd

Nu finns det en fungerande verksamhet som även socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson väljer att hylla. 

– Det var först när vi hade i majoritet 2011 som det började hända grejer. Tidigare var det för mycket ord och för lite verkstad, nu känner vi verkligen att det händer mycket i verkstaden. Det är en färskvara så det gäller att hålla i det, säger Per-Inge Pettersson. 

Kommunalrådet Lars Rosander är lika glad. 

– Vi har en bra samverkan mellan förvaltningarna. Sekretessen kan ställa till med problem men här har vi löst det på ett bra sätt. Det var väldigt framgångsrikt att vi tog det initiativet och fick till samverkan. Det förebyggande arbetet är a och o när det gäller ungdomar. Jag är glad för att vi har den fungerande verksamheten, säger Lars Rosander.

"Resultat som man måste ha"

Att kommunen inte bara tagit fram handlingsprogram och slagit sig till ro var Anders W Jonsson imponerad över. 

– Det är resultat som man måste ha. Det finns mycket goda ambitioner men det är först när man ser att det har bra effekt för eleverna som det är till nytta. Jag tycker att det är deras arbete låter jättespännande, säger Anders W Jonsson. 

Han tycker att fler kommuner borde ta del av Hultsfreds kommuns arbete över förvaltningsgränserna. 

– Jag kan känna en frustration över att dessa goda exempel inte sprids. Varför ska man alltid uppfinna hjulet själv? Det är på gång att man tittar över socialtjänstlagen inklusive sekretess, vi litar på att det händer något. På andra ställen upplever lärarna att man skickar iväg en orosanmälan och ingenting händer, säger han. 

"En fördel med en liten kommun"

Hultsfreds kommuns arbete väljer han att lyfta fram. 

– De kan se effekter och det är en fördel med en liten kommun. Här finns möjligheten att göra sådant här och den politiska ledningen kan säga att vi ska lösa det här och en får cheferna uppdraget att lösa det med rätt förutsättningar, säger han. 

Tommy Svensson Pöder lägger till:

– Det är en enorm kraft som ligger bakom detta så vi bygger inte massa handlingsprogram för att imponera på våra politiker. Vi gör det för att det finns ett behov och att vi ska genomföra det. Det sparar både tid och kraft, säger Svensson Pöder. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: