Annons:

Sök

Annons:

Kommunen går mot överskott – men lägre än förväntat

Henric Svensson har presenterat delårsbokslutet för Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunen går mot överskott – men lägre än förväntat

Trots mörka siffror för socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden visar Hultsfreds kommuns delårsbokslut en prognos på 6,2 miljoner i årets resultat.
– Det känns ändå bra att kunna redovisa ett plus på 6,2 miljoner även om det kanske är nära nollstrecket när man omsätter en miljard, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

I kommunens delårsbokslut visar socialnämnden stora minussiffror och prognosen för helåret landar på minus 6,2 miljoner kronor. Även barn- och utbildningsnämnden har ett minus på 3,2 miljoner kronor och pensionskostnader, som har tillkommit med fler anställda inom kommunens verksamhet och högre löner, ser ut att ge ett underskott på fem miljoner. 

Det är de tre största negativa budgetavvikelserna i delårsrapporten under perioden januari-augusti och kommunen ser inte ut att kunna nå det budgeterade målet på 9,3 miljoner kronor. 

Ser ut att missa budget

Prognosen för helåret beräknas bli 6,2 miljoner kronor, vilket är 3,1 miljoner sämre än budgeterat. 

– Vi vet att man är ganska försiktig när man gör prognoser och under de senaste åren har resultatet blivit bättre vid årets slut än vad det har varit vid en delårsrapport, säger ekonomichefen Henric Svensson. 

Både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden visar som sagt negativa avvikelser gentemot budget men underskotten är relativt låga i förhållande till storleken på budgeterna. 

– Procentuellt sett är det inte så stort men vi hade speciella sittningar med socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden i våras, då såg det mörkare ut. Vi kom överens om att de skulle vidta åtgärder och presentera förslag och de är medvetna om de har ett ansvar för att följa sin budget, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Kommunstyrelsen ser ut att missa budget med 1,7 miljoner kronor medan ÖSK och miljö- och byggnadsnämnden är på väg mot överskott med 0,3 respektive 0,9 miljoner kronor. 

Minus för räddningstjänsten

Räddningstjänsten har prognostiserat ett underskott på 3,1 miljoner kronor, något som till stora delar beror på 54 stycken skogsbränder alternativt misstänkta skogsbränder i kommunen under sommaren. 

Flera av de kommunala bolagen går framåt på ett bra sätt, framför allt Hultsfreds Bostäder med ett prognosticerat resultat på tre miljoner kronor. Hultsfreds kommunala industri AB (HKIAB) har två miljoner i beräknat resultat, Emåbygdens vind 1,6 miljoner kronor, Rock City 200 000 kronor och de två nya bolagen, Invensys och Additivt Teknikcenter, ligger på ett nollresultat. 

När budgeten för 2018 sattes hade man budgeterat för att de långfristiga skulderna skulle öka med anledning av att kommunen har en hög investeringsplan.

– Man har inte hunnit med så mycket investeringar än och vi har också sålt tre fastigheter till Hultsfreds trygga hem, vilket innebär att det har kommit in en del pengar. Vi har kunnat amortera på lånen och minskat vår låneskuld och det är positivt, säger Henric Svensson. 

"Relativt låg låneskuld"

Ett lån på 25 miljoner som gick ut i augusti betalades och 183,8 miljoner kronor är kvar i långfristiga skulder. 

– Resten har vi kvar. Vi har en stark kassa som vi kommer behöva framöver då vi inte har börjat med den nya förskolan än och den kommer kosta 100 miljoner kronor. Skulle vi jämföra oss med andra kommuner så har vi en relativt låg låneskuld, säger Svensson.

Kommunkoncernens totala låneskuld uppgår till 506 miljoner kronor, vilket är en minskning med 11,3 miljoner kronor jämfört med december 2017, enligt delårsbokslutet.

Kommunen har lyckats göra flera avskrivningar hittills under året och de finansiella kostnaderna visar bra siffror i prognosen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: