Annons:

Sök

Annons:

Åkesson (C) om budgetens betydelse för länet:

Anders Åkesson (C) gillar de stora dragen i budgeten. Foto: Simon Henriksson

Åkesson (C) om budgetens betydelse för länet: "Stora dragen är bra"

Den nya budgeten är förhållandevis bra. Det anser riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) från Kalmar län.
– De stora dragen i budgeten är bra, säger han.

Annons:

I förra veckan kom regeringens budget och vad den betyder för din kommun kommenterade riksdagsledamoten Tomas Kronståhl (C) så här.

Centerpartiet, som tillsammans med Liberalerna, är stödparti åt regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har fått igenom mycket i budgeten, anser länsriksdagsledamoten Anders Åkesson.

– Det finns alltid mer som behöver göras, men som centerpartist är jag förhållandevis nöjd. De stora dragen i budgeten är bra, säger han.

Vad betyder den för länet?

– Statsbudgeten i sin helhet innebär att vi får med oss några hundra miljoner mer till landet. Några av dem kommer till länet för att bygga ut bredband och slutföra de projekt vi har kvar innan det blir ett nytt landsbygdsprogram. Det finns öronmärkta pengar för det finmaskiga vägnätet och det ger ökad bärighet, både på de statliga och enskilda vägarna. Det behövs för i Småland har vi mycket skogsindustri, mycket skogstransporter och tunga transporter.

Gläds åt satsningar

Stora miljö- och klimatsatsningar lyfter Åkesson också fram. 

– Det finns speciella statsbidrag för laddinfrastruktur el i Smålands inland, det är ovanligt glest här och svårt att hitta laddpunkter här med anledning av det. Solcellsstödet är påfyllt eftersom pengarna tog slut. Det finns öronmärkta pengar till att bekämpa granbarkborren och det handlar om 60-80 miljoner kronor för att trycka tillbaka granbarkborren.

Han vill även poängtera att det satsas på försvaret.

– Försvarsuppgörelsen kommer rätt in i budgeten. Det behövs en nivåhöjning för att upprätthålla beredskapen och inte bara uniformerade personer, utan den totala beredskapen. Där satsas det fem miljarder kronor i fyra år och det var Centerpartiet och Liberalerna som pressade regeringspartierna framför sig. Det är ohyggligt mycket pengar men omvärden ser tråkigt nog mycket skakigare ut i dag.

Hur ser du på kritiken mot budgeten?

– Jag har noterat det och oppositionen ska väl alltid vara kritisk. Tidigare har man konstaterat det behövs fem miljarder mer till försvaret och det finns med. Det har uppstått problem kring vårdmomsen, att privat sjukvård blev mycket dyrare än offentlig. Där sker en lagändring, så att vårdtjänster blir momsfria.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: