Annons:

Sök

Annons:

Moderater vill att hälften av det ökade statsbidraget går till ökade löner

Malin Sjölander (M)

Moderater vill att hälften av det ökade statsbidraget går till ökade löner

Moderaterna har tillsammans med Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fått igenom ett tillskott av pengar till regionerna i landet. För Region Kalmar ger det cirka 40 miljoner kronor, vilket är tio miljoner kronor mer än vad regeringen satsade. Hälften av pengarna ska enligt Malin Sjölander gå till att göra en översyn av regionanställdas löner.

Annons:

Malin Sjölander säger att det är tack vare påtryckningar från de partierna som mer pengar har kommit till välfärden och nu syns effekterna av det. Ungefär hälften av de 40 miljoner kronor som ges i ökade statsbidrag till Region Kalmar ske enligt Moderaterna gå till ökade löner för regionanställda.

Är det ok att så mycket pengar ges i löneökningar?

– Det är en av regionens största utmaningar. Vi Moderater har tjatat oss blå när det gäller att minska beroendet av bemanningsbolag. Därför är det viktigt att göra medvetna satsningar på personalen, säger Malin Sjölander, vice ordförande i regionstyrelsen.

Hon menar att personalen idag inte accepterar en lönehöjning med några tior utan det måste bli mer.

– Det handlar bland annat om att öka ersättningen för obekväm arbetstid. Förr var det attraktivt att jobba OB, men det är det inte längre. Man måste satsa på personalen för att kunna spara på det som kostar mycket pengar, nämligen hyrpersonal.

Satsa på att få bort ojämlika löner

Region Kalmar har under en längre tid arbetat med att minska oskäliga löneskillnader, inte minst mellan kvinnor i högre vårdgivande yrken och män i yrkesgrupperna sjuksköterskor och tekniker.

Har inte Moderaterna arbetat för löneskillnader inom vårdyrken?

– Vi har sagt att man ska satsa på individuella löner. Det är stor skillnad mot ojämlika löner. Individuell lön får de som har tagit på sig större ansvar eller de som har pluggat. Man ska få bättre betalt om man drar ett större lass.

Hon säger också att det är klädsamt om regionens personal får lite mer i plånboken, särskilt när alla som bor i Kalmar län får betala högre skatt till regionen, efter beslut från länsunionen.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: