Annons:

Sök

Annons:

Slutfasen närmar sig för vindkraftsprojekt:

Nu närmar sig ett besked om vindkraftsprojektet. Foto: Pixabay

Slutfasen närmar sig för vindkraftsprojekt: "Tagit till sig av synpunkterna"

Dackevinds planer på ett vindkraftsprojekt har varit mycket omdiskuterat. Nu kan förarbetet närma sig en slutfas.
– Det verkar som att de tagit till sig av en del av våra synpunkter, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S).

Annons:

Både oro och ilska har väckts hos personer som bor i trakterna runt Målilla, Mörlunda och Virserum. Föreningen Vindfrid är helt emot satsningen och kommunen har heller inte varit tydliga än så länge.

Dackevind AB, som driver vindkraftsprojektet, har dock i stort sett halverat sin plan. Från 20 vindkraftverk ned till elva. 

– Vi är inte helt färdiga med ansökan även om vi är i slutskedet. Det blir elva vindkraftverk med samma placeringar så vi har tagit bort några verk. Till en början (2016) tittade vi på 20 verk men elva verk är väl ungefär vad vi hade förväntat oss att det skulle landa på när vi kom så här långt, sa Emma Polder i april i år.

"Två spår"

På tisdagens sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott fanns Dackevind på plats för att informera kommunpolitikerna om läget. 

– Det finns ett färdigt underlag och en färdig ansökan till Länsstyrelsen. Ursprungligen var det 15 verk, men nu är det elva verk som de avser att söka för. Vi har fått lite mer information om planerna, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) och fortsätter:

– Det finns två spår i den fortsätta hanteringen. Dels har vi det kommunala vetot. Vi kan säga ja eller nej ur markanvändningssynpunkt. Säger kommunen nej blir det inget, men säger kommunen ja blir det en fortsatt process. Så är lagstiftningen uppbyggd. 

Ska ändra översiktsplanen

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) tycker att det är tydligt att Dackevind varit lyhörda.

– Det verkar som att de har tagit till sig av en del synpunkter. Man har gått från 15 till elva och det kanske kan bli tio i slutändan också. Vi hade en diskussion med dem, säger Söreling.

Vad politiken tycker om det nya förslaget är dock än så länge oklart. Tidigare har Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna varit mer eller mindre negativt inställda.

Kommunen ska också se över översiktsplanen till följd av vindkraftsplaner.

– I vår översiktsplan, som är ett antal år, står det att verken är ungefär 150 meter. Det har hänt mycket sedan dess och nu är de minst 250 meter höga. Vi ska se över just den delen i översiktsplanen och det tar ungefär ett år, säger Rosander. 

Flera andra intressenter finns också för vindkraftsprojekt i kommunen.

– En ny vindkraftsdel i översiktsplanen kan bli ett bra underlag för att kunna ta adekvata beslut. Vi ser att det behövs, för det är fler ansökningar på väg in. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: