Annons:

Sök

Annons:

Stark framtidstro – trots fyra avhopp på en dag:

Mattias Bäckström Johansson tror att Sverigedemokraterna i Hultsfreds kommun kommer gå en positiv framtid till mötes. Foto: Sverigedemokraterna/Pressbild

Stark framtidstro – trots fyra avhopp på en dag: "Har breddat uppställningen"

Fyra politiker för Sverigedemokraterna i Hultsfreds kommun lämnar sina uppdrag av personliga skäl. SD:s distriktsordförande Mattias Bäckström Johansson är säker på att partiet kommer leva vidare. 
– Vi har breddat laguppställningen och det är andra personer som har kommit in, säger Mattias Bäckström Johansson. 

Annons:

I morse avslöjade Dagens Hultsfred att John Hoffbrink, som har varit SD:s frontfigur i Hultsfreds kommun sedan valet 2014, hoppar av alla sina politiska uppdrag på grund av personliga skäl. 

”Jag känner inte att jag har så mycket mer att komma med utan någon annan SD-ledamot får hitta på något. När det gäller motioner får de andra ledamöterna komma med något. Det är jag som har lagt motioner och drivit SD:s politik i Hultsfreds kommun, absolut inga andra. Partiet har växt med min kraft”, sa John Hoffbrink till DH tidigare i dag. 

På måndagseftermiddagen kom ytterligare tre entledigande. Lisbeth Hoffbrink, Ingemar Zetterström och Larry Albertsson säger tack och hej till politiken. 

Hoffbrinks, både Lisbeth och John, och Ingemar Zetterström har varit ordinarie ledamöter i fullmäktige där partiet har sex mandat. Göran Gustafsson och Gun-Brith Sjögren sitter kvar för partiet i fullmäktige och det gör även Carl-Johan Pettersson, som har sitt mandat kvar i och med att han är politisk vilde. 

"Alla anger personliga skäl"

Dagens Hultsfred har pratat med SD:s distriktsordförande Mattias Bäckström Johansson, som känner sig lugn trots att partiet har drabbats av fyra avhopp på en och samma dag. 

– Alla anger personliga skäl. John (Hoffbrink) vill lägga tid på andra saker och det har jag full respekt för, säger Mattias Bäckström Johansson. 

Det är ändå fyra avhopp på en dag, det är inget som har hänt inom partiet?

– Nej, det är inte så. Det är kopplat till att John har haft funderingar på att göra något annat under lång tid. Det har funnits en dialog som är kopplad till att han vill ha tid till att göra andra saker innan pensionärslivet tar vid. Det har också funnits en dialog med Larry som lämnar på grund av personliga skäl, likaså Ingemar, säger Mattias Bäckström Johansson. 

Ser positivt på framtiden

Bäckström Johansson tycker att partiet har breddat laguppställningen och förstärkt med flera nya namn, bland annat Lena Hjelte, Peder Elg och Georg Nielsen.

– Lena har varit aktiv inom Miljöpartiet, har suttit i fullmäktige och kommit in bra i SD:s föreningsstyrelse. 

Hur allvarlig är situationen med fyra avhopp och hur ser du på framtiden?

– Jag ser positivt på framtiden. Vi har en bra medlemsutveckling och även om det kan vara likheter åldersmässigt så ser jag det som ett generationsskifte med skillnader där det finns andra krafter som kommer ta vid lokalt. Man har också valt in flera nya personer i styrelsen vid årsmötet, de kommer få steppa upp till följd av att John med flera lämnar, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att många ska ha en eloge för gott arbete under längre tid, framför allt när det var betydligt svårare att rekrytera kandidater om man ser från tidigt 10-tal och framåt. Situationen har förändrats och vi kommer ställa upp med en bra laguppställning inför kommande val. Det är ett arbete som pågår. Vi jagar kandidater och förbereder oss inför den valrörelse som stundar med allmänna val 2022. 

"Många är sugna på att växla upp"

Han berättar att det finns en god dialog inom styrelsen om hur de ska axla och tar över arbetet.

– Jag vet att man ska ha ett överlämningsmöte för att inte tappa fart. Det är många i styrelsen som är sugna på att växla upp det politiska arbetet och komma in på de vakanta posterna i styrelsen och nämnder. 

Är du rädd för fler avhopp framöver?

– Nej, det är jag inte särskilt orolig över. Själva partiarbetet i föreningen har växlat upp efter årsmötet där nya krafter har kommit in. Jag skulle vilja beskriva det som någon form av generationsväxling även om det inte sker i klassisk bemärkelse med att vi går från äldre till yngre. Det blir en ny laguppställning med nya krafter som går in med full fart. Vi kommer stå väl rustade till valrörelsen 2022. 

John Hoffbrink har varit SD:s frontfigur i Hultsfred i många år, hur ska ni försöka ersätta honom?

– Han ska ha all eloge för de insatser som han har gjort i den bemärkelse av att han har varit aktiv från tidigt 2010-tal och jobbade hårt inför valet 2014. Han har lyckats etablera partiet i kommunen och vi har kommit in som en stark kraft i lokalpolitiken. Vi ser att SD växer i kommunen och det finns mer att plocka ut framöver.

Gustafson får större ansvar

Göran Gustafson, vice ordförande i styrelsen och vice gruppledare, ser ut att få axla ett större ansvar i fortsättningen. 

– Vi kommer låta vice ordförande (Göran Gustafsson) träda in och jobba på fram till årsmötet. Under tiden får man ha en dialog inom styrelsen genom att forma sig för hur man ska lägga upp arbetet framöver. Han lär kliva in som gruppledare även om det inte är klart. 

Är du förvånad över att fyra SD-politiker hoppar av på en och samma gång?

– På det stora hela så har det varit ett arbete som har pågått under lång tid. Sedan är det väl lite olyckligt att det är flera avhopp som är kopplade till personliga skäl. Hade vi stått inför en valrörelse eller varit mitt i en valrörelse så hade det inte varit bra. Det är inte heller bra förändringar direkt efter ett val. Nu har det ändå varit en naturlig dialog där vissa har känt efter, vill göra andra saker och släppa fram andra krafter. 

DH har försökt komma i kontakt med Göran Gustafson men utan framgång.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: