Annons:

Sök

Annons:

Socialutskottets ordförande vill att vårdmiljarder används på rätt sätt

Acko Ankarberg Johansson (KD) gästtalade på KD-avdelningen i Hultsfreds kommuns årsmöte i förra veckan. Foto: KD/Pressbild

Socialutskottets ordförande vill att vårdmiljarder används på rätt sätt

Acko Ankarberg Johnasson, ordförande i riksdagens socialutskott, var inbjuden talare till den lokala KD-avdelningens årsmöte i torsdags. 

Annons:

Kristdemokraterna i Hultsfreds kommuns årsmöte genomfördes helt digitalt via zoom på torsdagskvällen. Det skapade ett livligt samtal med många frågor till socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson, som just nu har ett av riksdagens tuffaste uppdrag med alla frågor runt coronapandemin, vaccinationerna, äldreomsorg och vårdskuld inom sjukvården.

"Under kvällen gav hon besked på alla dessa områden. Vi ska hålla fast vid prioriteringsordningen och för att klara av fas 3 och 4, när de breda befolkningsgrupperna ska vaccineras, är det viktigt att samverkan finns med civilsamhället och olika aktörer, till exempel företagshälsovården då man kan erbjuda vaccination till alla på en arbetsplats", säger Anders Andersson, ordförande för Kristdemokraterna i Hultsfreds kommun, i ett pressmeddelande. 

"Vill samla ett utskottsinitiativ"

Hon markerade bland att det är viktigt att höja den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen för att ta coronakommissionens rapporter på allvar. 

"KD vill skapa utrymme via statsbidrag så att bland annat 2 000 nya sjuksköterskor kan anställas i kommunerna. Och de höjning av bidraget som regeringen utlovat till kommunerna på fyra miljarder kronor per år välkomnas. Under kvällen berättade hon om att ett arbete pågår i socialutskottet som syftar till att verkligen öronmärka dessa fyra miljarder till äldreomsorgen. Nu är det en allmän skrivning om att pengarna ska tillföras äldrevården men Acko Ankarberg Johansson vill som utskottsordförande samla ett utskottsinitiativ där man föreslår att regeringen ska göra kommuner återbetalningsskyldiga om man inte använder pengarna till just äldreomsorg. Hon hade förhoppning om att detta initiativ och förtydligande skulle kunna komma upp på riksdagens bord om ett antal veckor", säger Anders Andersson. 

Föreslår nationell vårdförmedling

I dag uppskattas att ungefär 10 000 operationer har blivit uppskjutna på grund av coronapandemin. Innan pandemin bröt ut fanns dessutom lika många patienter som väntade på sin operation på något av landets sjukhus.

"När det förhoppningsvis i höst blir möjligt att påbörja arbetet med att klara av denna stora vårdskuld då gäller att våga tänka nytt eftersom vårdpersonalen redan nu är hårt sliten. Acko Ankarberg Johansson informerade om det förslag som hon och KD fört fram till regeringen är inrättande av en nationell vårdförmedling. En vårdförmedling som möjliggör att ta till vara kapacitet som finns på olika håll i landet offentligt och privat. Det nya med en sådan organisation vore att inga regiongränser längre skulle styra och begränsa utan den som väntat på att få sin operation utförd ska ha full rätt att få den utförd även om det är på sjukhus i grannlänet eller till och med längre bort i landet", säger Andersson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: