Annons:

Sök

Annons:

  • Hon har Pippi som kollega – Johanna fick drömjobbet som teaterproducent

    Johanna Rotebäck har inga svårigheter att redan nu känna känslan, när första tonerna ljuder i parken och alla barnskådespelare är igång med sitt arbete efter flera månaders repetition. Som här i Emilmiljön. Foto: Lotta Madestam

  • Hon har Pippi som kollega – Johanna fick drömjobbet som teaterproducent

    "Det känns verkligen som jag hittat hem i och med den här tjänsten som känns som klippt och skuren för mig, det är en drömtjänst. Jag får kombinera allt jag tycker om och det känns både tryggt och spännande", säger Johanna Rotebäck. Foto: Lotta Madestam

  • Hon har Pippi som kollega – Johanna fick drömjobbet som teaterproducent

    Johanna Rotebäck började i parken 1999 som Ida. Foto: Lotta Madestam

Hon har Pippi som kollega – Johanna fick drömjobbet som teaterproducent

Lärare, journalist och nu teaterproducent i sagoparken som under många år var som ett andra hem för henne. Nu ser Johanna Rotebäck från Vimmerby fram emot att känna den där magiska känslan när Astrid Lindgrens Värld sjuder av liv och rörelse.
– Barnen tycker det är väldigt häftigt att mamma har Pippi Långstrump som kollega, säger hon och skrattar.

Annons:

När Astrid Lindgrens Värld skulle anställa en ny teaterproducent fann man vad man sökte på hemmaplan. 33-åriga Johanna Rotebäck, som formligen älskar parken och dess verksamhet, fick tjänsten i hård konkurrens.

– Det känns verkligen som jag hittat hem i och med den här tjänsten som känns som klippt och skuren för mig, det är en drömtjänst. Jag får kombinera allt jag tycker om och det känns både tryggt och spännande, säger Johanna, som utstrålar glädje och tacksamhet för att hon fått den här chansen.

– Jag brukar säga att jag är uppvuxen och uppfostrad i den här parken. Jag känner att allt jag gjort efter mina år som barnskådespelare, oavsett om det var när jag jobbade i butik på exempelvis JC i stan eller när jag utbildade mig till lärare så har jag haft med mig tänket, modet och det självförtroende och framåtanda man får här, säger hon när vi slagit oss ner efter en liten promenad i parken för fotografering. 

En helt annan utmaning 

Johanna Rotebäck jobbade på Vimarskolan fram till februari 2021, då hon slog in på en helt annan linje och blev journalist på Vimmerby Tidning. Ett jobb hon också älskat, men nya året inleddes med en helt annan utmaning.

Så här långt har hon bara fem veckors erfarenhet av jobbet som teaterproducent med ansvar för barnskådespelare och de två barnansvariga som under sommaren jobbar allra närmast barnen. Men tidigare erfarenhet av jobb i parken har hon desto mer efter snart tio år som anställd, både som barnskådespelare och olika jobb som vuxen.

– Jag började i parken 1999 som Ida. Sedan fortsatte jag fem år som barnskådespelare i rollerna som Lisabet och Ronja i två olika omgångar och jag kom tillbaka som vuxen för jobb i butik, skicklighetsspel och jag har två år i vuxenensemblen som ridande statist i Ronjaborgen när det plockades in hästar i föreställningarna.

Men det var nära att hon missade första chansen som nioåring får jag berättat för mig.

– Min mamma sa här om dagen att jag höll på att missa audition för att jag kom på fel dag. Men jag fick komma in ändå och sjunga och så fick jag rollen, berättar Johanna som därför kan sätta sig in hur det faktiskt är att vara barnskådespelare med allt vad det innebär, på ett helt annat sätt.

Upplevt parken med egna barnen

Just i dag har snön brett ett vitt täcke över gräsmattan vid Emils hus i Katthult, det slamras från några av husen och lunchgästerna kommer och går till Stadsmästargården. I övrigt är det tyst och öde i parken.

Det hindrar ändå inte Johanna att plocka fram den där speciella och magiska känslan hon får i kroppen bara hon tänker på sommaren – och att hon ska få uppleva parken på ett helt annat sätt än som besökare och mamma till barnen Daisy och Poppy, fem respektive fyra år.

– Det har varit fantastiskt att få uppleva parken från deras ögon, nu när jag varit här om somrarna tillsammans med dem. Jag tänker att som barn ser man det på ett sätt, och jag tror att jag ändå varit duktig på att fortsätta ha på mig de glasögonen. Men det blev ändå extra tydligt när jag fått gå med mina egna barn.

Kan du beskriva känslan när du fick veta att du fått tjänsten som teaterproducent?

– Jag trodde inte det var sant när jag fick erbjudandet, för jag sökte och var på flera intervjuer, men jag vågade aldrig öppna den dörren att ”tänk om jag får jobbet”, för jag var så rädd att bli besviken. Så jag försökte hålla det ifrån mig så mycket som möjligt.

– Så när jag väl fick beskedet var känslan att jag knappt kunde tro att det var sant. Min mamma framför allt, vet vad den här parken betytt för mig under så många år, så det var fantastiskt när jag landat i det – att nu ska jag få vara här igen.

Ny säsong närmar sig 

Den 17 maj är det premiär, då slår ALV upp portarna till en ny säsong. Då ska Emil och Ida, Rasmus, Skorpan, Madicken och Lisabet, Ronja, Birk, Tommy och Annika och Lillebror i Karlsson på taket återigen möta besökarna som kliver in i Astrid Lindgrens sagovärld.

Johanna Rotebäck kan redan nu känna känslan, när första tonerna ljuder i parken och alla barnskådespelare är igång med sitt arbete efter flera månaders repetition.

– Jag får gåshud bara av att tänka på det, säger hon och beskriver det hon får vara med om som en ynnest. Jag älskar den här parken. Jag älskar ljuden och jag älskar de olika miljöerna och spelplatserna som finns runt om. Och jag älskar sammanhållningen som finns bland personalen, många av de som faktiskt är här idag jobbade jag ihop med som barn. Nya teaterchefen Nicholas Lindström bland annat.

– Så även om det hänt så otroligt mycket med Astrid Lindgrens Värld är ändå grundkärnan intakt. Det är kärleken till Astrids verk som knyter oss samman, tillägger hon.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: