Annons:

Sök

Annons:

Fästingar en sommarplåga man kan bli svårt sjuk av

Fästingar ett djur man kan bli svårt sjuk av

Fästingar en sommarplåga man kan bli svårt sjuk av

Varje vår, sommar och höst blir vi människor bitna av fästingar som vill komma åt vårt blod. Det finns inget säkert sätt att skydda sig mot att bli fästingbiten, men det finns saker man kan göra föra att försvåra för fästingarna. Det kan vara extra viktigt nu när nya sorters fästingar kommit in i landet på grund av klimatförändringarna.

Annons:

Fästingar trivs bäst på fuktiga och skuggiga platser, gärna lövskog och undervegetation.

Enligt Fästing.NU, ska man vara nog med att se över kroppen när man vistats i sådana områden.

- Gå igenom kroppen för att upptäcka fästingar tidigt, skriver de på sin hemsida.

Upptäcker man fästingen tidigt är det bra, då den ofta inte hinner sprida någon sjukdom.

- De väljer ofta delar av kroppen där huden är som tunnast. I ljumsken, knävecken, bakhuvudet och bakom öronen.

För att få bort en fästing är det bra att använde en finspetsig pincett eller en fästingborttagare.

- Försök att få bort hela fästingen, även fästingens huvud. Tvätta såret med desinfektionsmedel eller tvål och vatten. Kontrollera huden där bettet skett och om det uppstår en rodnad som är större än fm centimeter ska man kontakta läkare eller vårdcentral.

Sjukdomar

I Sverige finns det två sorters fästingburna sjukdomar. Borrelia och TBE.

- Borrelia är den vanligaste sjukdomen. Den går att behandla med penicillin. Ser man en rodnad runt bettet som är större än fem centimeter, efter en till fyra veckor eller om man känner sig febrig eller yr ska man kontakta läkare eller vårdcentral, skriver Fästing.Nu.

TBE är en fästingöverförd hjärnhinneinflammation. Det är en allvarlig sjukdom som överförs från fästing till människa. Någon behandling finns inte, därför är det viktigt att vaccinera sig om man vistas i områden där TDE förekommer. Sedan 2017 har kustområdet från Loftahammar ner Västervik utsetts till ett riskområde för TBE.

Förra sommaren som var väldigt varm och torr upptäcktes det andra fästingarter i landet som normalt inte förekommer här. Det är fågelburna fästingarter som i vanliga fall dör när de kommer till ett kallare klimat. Förra sommaren överlevde de i större utsträckning. Dessa fästingar bär på andra typer av sjukdomar som kan överföras till människan. På grund av klimatförändringarna kan de fästingarna utgöra ett hot mot folkhälsan, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: