Annons:

Sök

Annons:

Speedwaysporten är stor förlorare i publikbarometern – kraftigt tapp för Dackarna

Dackarna tappade 33 procent av sin publik till ett snitt på 2 495 åskådare och var en av många speedwayklubbar som hade ett bekymmersamt 2019. Foto: Ossian Mathiasson

Speedwaysporten är stor förlorare i publikbarometern – kraftigt tapp för Dackarna

SVT Sports årliga undersökning, publikbarometern, visar att speedwaysporten är den stora förloraren med ett tapp på 24 procent. Dackarna och Västervik har tappat 33 respektive 15 procent av sin publik.

Annons:

Varje år sammanställer SVT Sport alla Sveriges idrottslag med över 1 000 åskådare. Allsvenskan i fotboll och SHL i ishockeyn är solklar etta respektive tvåa över listan med de bästa publikserierna. 

En serie som tappar för andra året i rad, nu med 24 procent – till ett snitt på 2 280 personer, är elitserien i speedway. Elitserien i speedway är inte längre Sverige tredje största publikserie utan har passerats av Hockeyallsvenskan, som hade ett snitt på 2 606 personer och är ny trea på listan över serier med mest publik. Som sport är speedwayen fortfarande den tredje största publiksporten.

”Ett stort tapp såklart. Vi har ju varit vana vid att ligga på publiksiffror en bit över 3 000 i snitt i ligan under lång tid. Det är såklart inte bra, publikintäkterna är en viktig del av klubbarnas verksamhet”, säger Mikael Holmstrand från Elit Speedway Sverige till SVT Sport. 

Dackarna tappade mycket publik

Dackarna hade ett publikmässigt tufft 2019 genom att tappa 33 procent av sin publik. Det gjorde att Målillaklubben halkade ner från 34:e plats till plats 45 med ett snitt på 2 492 personer på hemmamatcherna.

Även Västervik Speedway hade publiksiffror som sjönk under fjolårssäsongen. De hamnade på plats 60 med ett snitt på 1 921 åskådare, ett publikmässigt tapp med 15 procent. 

Västerviks andra elitlag, Västerviks IK, hade ett publiksnitt på 1 250 personer under den gångna säsongen och tappade 14 procent av sin publik. I publikbarometern tappade VIK tolv placeringar, från plats 75 i fjol till 87 i år. 

Positiv ökning för IKO

Glädjande är att IK Oskarshamn ökade sitt publiksnitt med 26 procent till 3 095 åskådare under nykomlingssäsongen i SHL och klättrade 13 platser i publikbarometern. Enligt sammanställningen ökade merparten av SHL-lagen, 12 av 14 lag, sitt hemmasnitt under säsongen.

Hammarby toppar listan för sjätte året i rad och följs av de allsvenska konkurrenterna AIK, Malmö FF, Djurgårdens IF och IFK Göteborg. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: