Annons:

Sök

Annons:

Premiär för dokumentär om stjärnan från Vimmerby

Dplay-dokumentären om Kosovare Asllani släpptes i dag. Foto: MostPhotos

Premiär för dokumentär om stjärnan från Vimmerby

Kosovare Asllani har uppfyllt drömmen om att få spela i Real Madrid. I en purfärsk Dplay-dokumentär får man följa hennes resa från Vimmerby till den stora fotbollsscenen. 
– Det är en brutalt bra fotbollsspelare men man vet ändå ganska lite om henne, säger Jens von Reis, exekutiv producent för dokumentären. 

Annons:

I dag släpptes den nya dokumentären ”Kosovare Asllani: Världsstjärnan från Vimmerby” på Dplay.

– Det är en singeldokumentär på 42 minuter. En dokumentär är vad man kallar av att göra under några månaders tid, säger producenten Jens von Reis. 

Kom in bakom kulisserna i Madrid

Det var han själv som tog initiativet till projektet och när Discovery fick rättigheterna till att sända herrallsvenskan i fotboll väcktes tanken med att göra en dokumentär om fotbollsstjärnan från småländska Vimmerby. 

– Vi började spåna på spännande namn och Kosovare Asllani är ett namn som jag har tänkt på flera gånger. Det är en brutalt bra fotbollsspelare men man vet ändå ganska lite om henne. Hon har givetvis förekommit i media men det har ofta hamnat om något tjafs med någon men man vet inte så mycket om hennes bakgrund och resa till toppen. Det var så det började, säger han. 

Efter några turer fram och tillbaka med Asllanis agent gick det att få ihop projektet med ett tajt tidsschema. 

– Jag och två kollegor åkte ner till Madrid och ville blicka in bakom kulisserna i klubben som skulle bli Real Madrid under sommaren. När vi åkte dit för några månader sedan hette klubben CD Tacón och det är först nu som klubben heter Real Madrid.

"Tidig lekstuga"

Produktionsbolaget släpptes in bakom kulisserna och fick filma på träningsanläggningen i en klubb där ”Kosse” är affischnamnet. I dokumentären visar hon för första gången upp sin nya matchtröja med nummer 9 på ryggen. 

– Dokumentären äger till största del rum i Madrid. Vi har varit i Vimmerby och träffat Mikael Riberth, som var en av Kosovares första tränare i Vimmerby IF, säger han och fortsätter: 

– Mikael berättade hela historian, bland annat om vilken uppenbar lekstuga hon hade i varje match i tioårsåldern när VIF var iväg på cuper i Småland. Om hon bestämde sig för att göra fem mål så gjorde hon fem mål. Om någon var oschysst på planen så hämnades hon med att göra fyra tunnlar. Det var tidig lekstuga för henne, säger producenten om intervjun med Mikael Riberth. 

Produktionsbolaget har även kommit över ett arkiv med bilder och videoklipp från ungdomsåren. 

– Det är material som är guld värt. Man får verkligen se hur hon dribblar av fyra-fem spelare och gör lite som hon vill med målvakten. 

"Engagerad och professionell"

En annan viktig del som tas upp i dokumentären är hennes kamp för mer lika villkor inom fotbollen. 

– När hon var ung sa många att fotboll var en killsport och var tveksamma till att hon skulle spela fotboll. Hennes mission är att få damfotbollen mer accepterad och göra den mer jämställd även om det tar tid. 

Hur har det varit att samarbeta med henne under projektets gång?

– Hon har väldigt transparant och delaktig med att förmedla kontakter i Vimmerby och på plats i Madrid. Hon har varit engagerad och professionell och det syns att hon brinner för det hon gör. Det känns som en trygg person, något som man kan bli när man växer upp på en mindre plats. 

Klicka här för att se Dplay-dokumentären om Kosovare Asllani. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: