Annons:

Sök

Annons:

Coronakrisen hotar traktorälskarnas höjdpunkt – arrangören smider nya idéer

Det är högst osäkert om årets upplaga av Målilla Traktor Power Weekend blir av. Arrangörens beslut kommer i månadsskiftet maj-juni. Foto: Stefan Härnström

Coronakrisen hotar traktorälskarnas höjdpunkt – arrangören smider nya idéer

Sommarens stora traktorfest, Målilla Traktor Power Weekend, är minst sagt i farozonen. I juni blir det i alla fall livesänd traktorpulling utan publik där hälften av intäkterna går till ”Läkare utan gränser”.
– Vi letar efter lösningar för att överleva, säger arrangören Christian Rudén.  

Annons:

Den årliga tillställningen på Skrotfrag Arena i Målilla lockar varje år tusentals åskådare. Evenemanget, som pågår i tre dagar, är fyllt med traktortävlingar av alla dess slag och hade någonstans mellan 16 000 och 16 500 besökare i fjol. 

Vad som händer med årets evenemang står skrivet i stjärnorna. 

I spåren av coronapandemin har arrangören Christian Rudén, som jobbar med Målilla Traktor Power Weekend och driver bolaget Traktorevent Sverige AB, fått svara på väldigt många frågor om vad som gäller för sommarens stora traktorfest. 

– Vi fortsätter att jobba på för fullt och hoppas coronaviruset lugnar ner sig så mycket att myndigheterna möjliggör för stora utomhusaktiviteter igen. Vi har inte ställt in än och hoppet är väl det sista som överger en människa även om det blir mörkare och mörkare för varje dag som går. Ska jag vara realistisk så tror jag att det kommer bli svårt, säger Christian Rudén. 

"Det blir inte bättre"

Ett slutgiltigt besked kommer inte förrän i månadsskiftet maj-juni. 

– Vi behöver inte ställa in traktorfesten förrän i början av juni. Vi har en snabb startsträcka och inga direkta kostnader före tävlingsstart. Som det är i dagsläget så blir det inte bättre, säger Rudén och fortsätter:

– Jag tittar snett på hur fotbollen gör. Börjar de ta in publik på matcher så borde det funka för andra evenemang med publik. Så länge inte de kör igång så är det svårt. Vårt evenemang har besökare från hela Sverige.

Välgörenhetspulling i juni

Arrangören vittnar om en tuff tid till stor del som en följd av coronaviruset och konstaterar samtidigt att många idéer och kreativa lösningar poppar upp. 

Alla tävlingar inom traktorpullingen är inställda i hela världen men på Sveriges nationaldag har traktorpulling-fantasterna chans att titta på sporten via en livesändning på nätet. 

– Det har gått från en liten idé till att det blir ett välgörenhetsevenemang med traktorpulling i fokus. Vi har tittat på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och pratat med polisen som säger att det går bra så länge inte läget försämras. Hälften av biljettintäkterna går oavkortat till ”Läkare utan gränser” och resten går till att finansiera evenemanget. Det är frivilligt att köpa biljetter. Det blir ingen publik utan det ska livesändas, säger Rudén. 

Minimal personalstyrka

Det är fyra parter – Traktorevent Sverige AB, Skånes traktorpullingklubb, Traktor Power och Svenska traktorpullingförbundet – som ligger bakom evenemanget, som kommer arrangeras i Skåne. 

– Per Knutsson, som bor i Mörlunda och är tillfällig ordförande i Svenska traktorpullingförbundet, kom med idén att göra något för sporten, säger Rudén och fortsätter:

– Personalstyrkan kommer vara minimal, tio personer som sköter banan. Teamen får komma, köra sin klass och lämna området innan vi tar in nya team. Vi har satt upp riktlinjer för att kunna genomföra evenemanget utan att man träffas. 

Han tänker också väldigt mycket på hur Målilla Traktor Power Weekend och bolaget Traktorevent Sverige AB ska leva vidare efter coronakrisen. 

– Har jag inget evenemang i Målilla så blir det tufft, det ska jag inte sticka under stolen med. Kan jag få in pengar för att överleva ett år så är det tacksamt. Detta evenemang är skapat för att det är roligt att jobba med välgörenhet.

"Strypt alla kostnader"

Även om det är svåra tider är Rudén vid gott mod och ligger inte på latsidan.

– På något sätt ska jag se till att bolaget överlever med olika lösningar, jag har redan strypt alla kostnader som jag kan. Vi letar efter lösningar och idéer för att överleva. Vi har lite fler idéer, bland annat en traktorpullingtävling på Öland i sommar. Den ligger i slutet på juli men har ett reservdatum den 5 september. 

Kan inte traktorfesten i Målilla flytta till annat datum? 

– Nej, det går inte. Evenemanget är så pass stort och har satt sig på kartan. Det är vid den tiden som lantbrukarna har ledigt så vi kan inte flytta. Antingen kör vi på som det ska vara eller så får det vara. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: