Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Tillsammans kan vi hjälpa Kalmar läns paraidrottare att nå sina drömmar

Peter Hodor. Foto: Pressbild

DEBATT: Tillsammans kan vi hjälpa Kalmar läns paraidrottare att nå sina drömmar

I dagarna avgörs para-SM i bowling. Deltagarantalet är högre än på många år – men trots att 15 procent av världens befolkning har någon funktionsnedsättning blir alltför många fortfarande utestängda från idrotten. Nu behöver beslutsfattare, föreningsidrott och media samverka för att höja parasportens status, så att fler kan bli en del av den. Det skriver Peter Hodor, generalsekreterare för Svenska Bowlingförbundet.

Annons:

Våren är här! Vintersporterna går mot slutspel och sommaridrottarna startar säsongen. På Kalmar läns skolgårdar och idrottsplatser drömmer många barn om att få tävla och vinna guld på fullsatta arenor. För barn med funktionsnedsättning ser drömmarna likadana ut. Men trösklarna är högre.

Idrott och rörelse är viktigt för ett hälsosamt liv. Dessutom erbjuder föreningsidrotten en gemenskap som kan vara livsnödvändig, särskilt för den som haft svårt att hitta sin plats. Ett exempel på det är bowlaren Lisa Nordström Green. Vid Special Olympics World Games i fjol vann hon guld i alla tre tävlingsdistanser. Lisa har själv berättat att idrotten, under år av mobbing, räddade henne från självmordstankar och gav henne en plats där hon kan vara sig själv. Hon är nu dubbelt nominerad till Svenska Parasportgalan 2024, som arrangeras den 3 maj.

*

Lisa är en av många förebilder som kan inspirera barn med funktionsnedsättning till att börja idrotta. Men en idrottssatsning kräver mer än drömmar. Rimliga löner, sponsoravtal och prispengar är förutsättningar för en fungerande karriär, och i dag slutar alltför många paraidrottare på elitnivå eftersom det blir för dyrt.

Vi är många som kan göra mer för att möjliggöra och synliggöra paraidrotten:

• Media kan bidra genom en mer ambitiös bevakning. Skidstjärnan Ebba Årsjö är ett av alldeles för få exempel på förebilder som lyfts fram och kan inspirera fler att börja idrotta.

• Svenska företag kan se över vilka de väljer att sponsra.

• Lokala och nationella beslutsfattare kan säkerställa att de pengar som betalas ut till para- och föreningsidrotten gör tillräcklig nytta, genom att förbättra uppföljningen av utbetalda medel.

• Sist men inte minst krävs självrannsakan hos oss inom föreningsidrotten. Finns kunniga ledare på plats när personer med funktionsnedsättning vill testa en ny idrott? Kan vi anpassa hallar och idrottsplatser så att de är trygga för alla? Kan vi göra mer för att bidra till jämlika prissummor?

*

Som många andra idrottsförbund kan Svenska Bowlingförbundet bli betydligt bättre på att locka och behålla paraidrottare i vår sport. På senare år har vi dock tagit stora kliv genom att anställa en verksamhetsutvecklare och tagit ut ett Team Sweden Para som får extra stöttning i sitt idrottande. Nu laddar vi för Para-SM, där kvalet redan är i gång och allt avgörs med finalspel i Skövde den 25 maj.

Just nu ser nästan 400 anmälda deltagare fram emot några riktigt härliga bowlinghelger. Låt oss tillsammans göra vad vi kan för att ännu fler ska kunna infria idrottsdrömmarna från barndomen.

Peter Hodor, generalsekreterare i Svenska Bowlingförbundet

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: