Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Socialdemokraternas ledarskap i regionen bygger helt på egenintresse

Foto: Lotta Madestam

DEBATT: Socialdemokraternas ledarskap i regionen bygger helt på egenintresse

Nyligen besökte sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) länet. När ansvarig minister är på besök hos Region Kalmar län lyftes, med rätta, det som fungerar bra. Vår hälso- och sjukvård i länet beskrevs med fina ord av ministern. Jag känner mig likt ministern stolt över sjukvården i vår region. Men stoltast av dem alla var regionstyrelsens ordförande, Angelica Katsanidou (S).

Annons:

Snabbt, med full kraft och energi började hon och andra socialdemokrater publicera och dela bilder med det glada budskapet i sociala medier. Jag har sett både minister, regiondirektör och hälso- och sjukvårdsdirektör posera under socialdemokratisk logga med budskapet ”Kalmar län är ett föredömme inom svensk sjukvård”.

Ja, det var så bråttom att man inte hann kontrollera stavningen ordentligt. Jag vet fortfarande inte om den kristdemokratiske ministern, eller de förmodat opolitiska cheferna i regionen, godkänt den bildsättningen. Det var hur som helst med en imponerande frenetisk energi som socialdemokraterna tog sig an utmaningen att sprida det positiva omdömet. Så snabbt har man knappt sett någon socialdemokratisk politiker jobba innan. Åtminstone inte när det handlar om våra stora utmaningar i länet.

*

En sak som inte fick vara med på bilderna var rubriken där ministern ryter ifrån och säger att våra långa köer för utprovning av hörapparat i delar av länet är olagliga. Just i den frågan har socialdemokraterna, och övriga partier i den styrande majoriteten, uppvisat allt annat än frenetisk energi. För två år sedan lyfte jag nämligen problemet med de extremt långa köerna som finns i delar av vårt län. Då fick jag svaret av regionstyrelsens ordförande att det är verksamhetens ansvar att lösa köerna.

De palliativa vårdplatserna som försvann från Västerviks sjukhus är en annan utmaning som majoriteten gärna talar tyst om. Som kristdemokrat är det min målsättning att samhället ska vara som starkast när du är som svagast. Vårt parti har ambitionen att återstarta en sammanhållen palliativ vårdenhet i norra länsdelen. På frågor om detta svarar majoriteten med hårklyverier som att ”det aldrig funnits en palliativ enhet” samt att de jobbar intensivt med rekrytering av specialistkompetens – trots att det inte ens finns några jobbannonser ute där man söker det man påstår sig leta efter.

 *

Man önskar att människor som är på väg att lämna livet får samma omsorg, kärlek och omvårdnad som när man föddes till det här livet. Av svaren vi får på våra frågor att döma så ser det dock otroligt dystert ut. Det är tydligt att det behövs ett annat politiskt styre för att den palliativa vården ska få den politiska prioritering den förtjänar. 

En tredje utmaning i vårt län är frånvaron av ambulanshelikopter. Kristdemokraterna har i 15 års tid drivit frågan om ambulanshelikopter. Socialdemokraterna i länet har konsekvent varit emot oss. Men kanske håller verkligheten på att springa ifrån dem. Vid senaste regionfullmäktige ställde jag en interpellation där jag frågade hur planeringen ser ut för ambulanshelikopterplattor vid våra tre sjukhus.

 *

I det skriftliga svaret framgår att Regionservice Fastighetsutveckling jobbar med frågan. Det som inte nämns är att i Västervik kommuns detaljplan för sjukhusområdet från förra året så finns ambulanshelikopterplatta med. Mot denna bakgrund är det anmärkningsvärt att socialdemokraterna Angelica Katsanidou och Mattias Adolfson i sitt svar skriver ”Det finns inga planer på att bygga landningsplattor på befintliga sjukhus idag.”

Har socialdemokraterna en annan agenda än vad tjänstepersoner i region och vissa kommuner har? Eller vet man inte vad som görs och förbereds? Eller vill man lägga locket på för att kunna presentera det som redan görs som ett eget vallöfte?

*

Det skulle inte förvåna mig om det sistnämnda alternativet är det rätta. Det är nämligen så socialdemokraterna styr i regionen. När något inte fungerar är det sjukvårdspersonalens ansvar att lösa problemet och när något fungerar bra är det socialdemokraternas förtjänst. När en minister ger beröm sprids det budskapet frenetiskt. När samma minister är kritisk blir det helt tyst. När det kommer kloka förslag från andra partier är de omöjliga att genomföra, tills de plötsligt dyker upp som socialdemokraternas ”egna” förslag. 

Socialdemokraternas ledarskap i regionen bygger helt på egenintresse och att vårda bilden av partiet. Då spelar det ingen roll vilka som drabbas eller sveps med, oavsett om de är ministrar, tjänstemän, sjukvårdens medarbetare, eller människor som behöver vård i livets slutskede. Det ledarskapet förtjänar allt annat än epitet som ”föredömme”.

Jimmy Loord (KD)

Regionråd

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: