Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Ge kläderna i Kalmar län ett längre liv

Varje år slänger invånarna i Kalmar län nästan 2 000 ton textil i soporna. Genom att handla secondhand och lämna kläder till återbruk kan vi alla minska klimatpåverkan från våra garderober.

Annons:

Modeindustrin beräknas stå för ungefär tio procent av de globala koldioxidutsläppen. De mesta av utsläppen sker i produktionen, som även innebär stora utsläpp av kemikalier och en enorm förbrukning av färskvatten.

Dessutom slutar allt för många kläders liv i soppåsen. I genomsnitt slänger varje svensk 7,5 kilo textil i soporna per år. Det innebär att nästan 2 000 ton kläder och textil hamnar i soppåsarna i Kalmar län, varje år.

Enligt en undersökning är merparten av de kläder och textilier som hamnar i soppåsen dessutom i så bra skick att de skulle kunna användas igen, och det som inte håller för återbruk kan oftast materialåtervinnas. I stället bränns de upp.

Den globala produktionen av textil har mer än fördubblats sen millennieskiftet och väntas fortsätta öka stort. En stor del av tillväxten drivs av så kallad fast och ultra fast fashion där företag driver på konsumtionen genom att snabbt producera billiga kläder av låg kvalitet som ska möta ständigt nya trender.

*

Samtidigt ökar intresset för secondhand. Det är mycket glädjande eftersom att välja återbruk i stället för att köpa nytt är ett sätt att minska textiliernas klimatpåverkan. Många secondhandaktörer bidrar även med humanitära och sociala insatser. Till exempel går överskottet från Human Bridges textilinsamling och försäljningen i Lindrabutikerna i Kalmar och Nybro till att finansiera Humans Bridges sjukvårdsbistånd i länder som har mindre resurser än Sverige, främst Ukraina och länder i Afrika.

Men ansvaret för att ställa om till en mer hållbar textilanvändning kan inte enbart läggas på konsumenterna. Från och med nästa år ansvarar alla kommuner för att samla in textilavfall separat från annat avfall. Kommunerna ska också informera invånarna om vikten av att återanvända textilier och att förebygga att textilavfall uppstår.

*

I uppgiften att minska klimatpåverkan från våra garderober spelar alla en roll. Invånarna i Kalmar län kan välja att handla secondhand i stället för nytt, och lämna kläder till återbruk i stället för att slänga dem i soporna. Och kommunpolitiker och kommunala avfallsbolag behöver säkerställa att textilinsamlingen resulterar i att kläder i första hand återbrukas.

För att få till en hållbar textilanvändning måste vi både ställa om produktionen och ge textilierna ett längre liv.

Lars Råsberg, biträdande direktor på Human Bridge och ordförande för Lindra Second hand
Hanna Chaeder, butiksföreståndare Lindra Second Hand i Kalmar

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: