Aktuella vindkraftsprojekt:
* 15 vindkraftverk. Höjd 270 meter i Gällingsbo sydväst om Mörlunda - Fred. Olsen Renewables AB
* 17 vindkraftverk. Höjd 300 meter Ryningsnäs sydost om Mörlunda - Baywa r.e Nordic
* 10 vindkraftverk. Höjd 250 meter Tönshult - SR Energy (fd Stena Renewable)
Komplettering av ytterligare vindkraftsprojekt på andra ställen i kommunen inväntas. Jämförelse höjd: Turning Torso i Malmö är 190 meter högt.
Hultsfreds kommun är unik och uppvisar den magiska småländska naturen när den är som vackrast. Stor rikedom av både växter och djur. Landskapet som är ålderdomligt med trolska skogar som fått stå orörda i generationer, blanka sjöar, gölar, bergknallar med stora mossbeklädda stenar och värdefulla våtmarker är extremt olämpligt för etablering av vindkraftsindustri!
*
Etablering av vindkraftsindustrin innebär en total förändring av kulturlandskapet och de 270-300 meter höga verken kommer att synas på stort avstånd över omfattande områden. Anläggning av nya breda raka vägar för byggnation, service och underhåll av vindkraftsindustrin, innebär ytterligare en oåterkallelig landskaps påverkan och exploatering av markområden.
Stora arealer åtgår även till fundament och uppställningsplatser. Kontrasten för skogsbygden blir enorm och åsynen av verken kommer aldrig att smälta in i landskapet, jämfört med verk som exempelvis är placerade utmed motorleder i närheten av större städer och industrier i Sverige.
Utöver förlusten av en vacker närmiljö och en förfulad landskapsbild och drömmar som går i kras, kan det även innebära svårigheter att sälja sin fastighet. En studie från KTH visar en direkt koppling mellan sjunkande fastighetsvärden och närhet till vindkraft. En eventuell ekonomisk ersättning till närboende är bedrägligt och kan aldrig utgöra någon kompensation för den förstörelse av det orörda vackra landskapet med försämrade livsvillkor som en vindkraftsindustri resulterar i.
*
Det är ett orimligt högt pris varje boende i Hultsfreds kommun kommer att få betala för vindkraftsindustrin!
Naturen som genom tusentals år skapat vårt landskaps biologiska mångfald och ekosystem i balans för växter och djur, kan självklart aldrig ersättas i pengar.
Boende i Hultsfreds kommun värdesätter den vackra och rofyllda livsmiljön med naturnära utsikt mycket högt. Många rekreationsområden existerar och bidrar till människors fysiska och mentala välbefinnande. Av förklarliga skäl blir människor djupt oroliga, när vindparksindustrier hotar närmiljön, vilket får stor påverkan på livskvaliteten. Det finns många människor som har valt att flytta hit från andra delar av landet och bosätta sig permanent i Hultsfreds kommun. Detta gäller även människor från andra länder där motsvarande miljö inte existerar som har valt att bo här just med anledning av den unika naturen, djurlivet och stillheten.
Att kunna njuta av tystnaden och att ostört blicka upp mot den nattsvarta stjärnhimlen utan störning från ljuskällor är en bristvara idag. Låt inte denna rikedom gå förlorad!
*
Turistnäringen är stark i Hultsfreds kommun där flertalet turister både inom Sverige och från utlandet, årligen återvänder hit och lockas speciellt av möjligheterna till minnesvärda naturupplevelser, rekreation, sevärdheter, fiske med mera.
Människor berörs negativt av den kraftiga utbyggnaden av vindkraft i Sverige. Det handlar både om den psykosociala livsmiljön och ljud-/ljus föroreningar. De skarpa ljusen från vindkraftverken orsakar störningar från de ständigt blinkande lamporna som kastar ett högintensivt vitt ljus 40-60 gånger per minut dygnet runt.
Vindkraftverk alstrar buller som kan ge upphov till störningar. Framför allt om vindkraftverk byggs i tyst natur där inget annat ljud stör. Det karaktäristiska svischande ljudet orsakas av bladens rotation genom luften. När vindkraftverken blir större ökar det aerodynamiska ljudet och verkens extrema höjd medför att ljudet sprids långt.
Hur mycket av ljudet som absorberas beror på vilken typ av mark det är runt vindkraftverket. Ljudet påverkas också av meteorologiska förhållanden och blir starkare eller svagare beroende av vindhastighet, temperatur, luftfuktighet och is på vingarna. Utöver det aerodynamiska ljudet alstras även buller från generatorn, växellådan och övriga mekaniska delar. Detta mekaniska ljud upplevs ofta som mer störande än det aerodynamiska ljudet.
*
Natura 2000-områden skapas för att bevara värdefulla arter och naturtyper som är av gemensamt intresse för alla länder i EU. De aktuella vindparksindustrierna i Gällingsbo, Ryningsnäs och Tönshult planeras att byggas i områden med höga naturvärden.
Närheten till Emåns vattensystem som är skyddad natur och utpekad som Natura 2000-område är livsmiljö för flera av arterna som är upptagna i art- och habitatdirektivet, vilket ställer krav på gynnsamt bevarande tillstånd för dessa arter. Emån är Sveriges artrikaste vattendrag och sydöstra Sveriges största och kanske mest värdefulla vattendrag ur såväl resurs- som naturvärdessynpunkt. Värdefulla fågelbiotoper finns i Emåns vattensystem. Vattendraget förser området med flera viktiga ekosystemtjänster, exempelvis dricksvatten, fiskemöjligheter och rekreation.
Fågellokalen Ryningen är klassat som Natura 2000-område. Det ca 300 ha stora Ryningenområdet är en av de värdefullaste fågellokalerna i sydöstra Sverige och Ryningen är en av de största hävda våtmarkerna i Småland. Våra våtmarker är bland de mest artrika miljöerna och spelar en nyckelroll i ekosystemet. Förutom att detta är en unik fågellokal så finns det även ett stort antal sällsynta insekter i området.
*
Även det närliggande naturreservatet Kraskögle ingår i Natura 2000-områden. Skogen har stått orörd i generationer och är en fristad för störningskänsliga växter och djur.
Stora delar av värdefull skogsmark försvinner vid etablering av vindkraftsindustri, vilket påverkar fåglarna negativt.Studier visar att skogslevande småfåglar är sårbara när skogen skövlas för byggande av vindkraftsindustrier. Detta gäller inte minst fridlysta skogsfåglar som tjäder, järpe och orre. De årliga storskaliga flyttfågelsträcken på hösten mot sydligare breddgrader och återkomsten om våren går just här i detta geografiska område.
Många fågelarter attraheras av ljusen från höga byggnader, vilket medför att många fåglar dödas varje år i kollisioner med vindkraftstorn och rotorblad.
Enligt Naturvårdsverket är det viktigt att undvika att etablera vindkraftverk på särskilt fågelrika platser, speciellt sådana som används under häckning, övervintring eller rastning under flyttningen.
Precis som i stora delar av världen är tillståndet för flera arter och naturtyper i Sverige allvarligt och allt fler rödlistade arter än någonsin hotar att försvinna. Läget är kritiskt! Utvecklingen går åt fel håll.
*
Det vore helt oacceptabelt att en etablering av vindkraftsindustri skulle godkännas i dessa områden!
Studier visar att förutom fåglar dör även fladdermöss som jagar insekter som lockats till vindkraftverken. Många fjärilar, bin och humlor dör vid krock med vindkraftverkens vingar och torn.
De färggranna dagfjärilarna som tyvärr minskar drastiskt i antal, utgör bara en bråkdel av alla fjärilsarter. Majoriteten av dessa tillhör gruppen nattfjärilar.
Nyligen presenterades en kartläggning om nattfjärilar av Lunds Universitet som med hjälp av ny AI-teknik i Skåne gett värdefull information. Det har visat sig att nattfjärilarna är viktiga pollinatörer och att de gör mycket stor nytta i naturen. För forskningen är detta en ny och överraskande upptäckt tack vare AI-teknik.
Pollinering spelar en avgörande roll för att bibehålla den biologiska mångfalden. Pollinatörerna är viktiga för vår livsmedelsproduktion.Utan dessa skulle många växtarter dö ut, vilket skulle ha en negativ inverkan på hela ekosystemet.
Det finns företag som är specialiserade och arbetar med rengöring av vindkraftverkens rotorblad från insekter eftersom dessa försämrar effekten på vindkraftverken under vissa förutsättningar med upp till 50 procent. Aktiviteten och artantalet kan vara stor på hög höjd.
*
All värdefull forskning och vetenskap tas är inte till vara för vårt bästa, utan det är tyvärr andra intressen som styr!
Att få ha förmånen att bo denna värdefulla och berikande miljö som Hultsfreds kommun erbjuder, är unikt och skapar fysisk och mental livskvalitet. Vi önskar fortsättningsvis vara stolta över vårt kulturlandskap och vill förvalta det på bästa sätt. Förstör det inte!
I veckan observerades ett havsörnspar ståtligt glidflygandes över grantopparna strax söder om Mörlunda. Det är livskvalitet att beskåda dem! Låt örnar och alla övriga rovfåglar och småfåglar få finnas kvar och fortsätta att flyga fritt över kulturlandskapet. Havsörnen har äntligen börjat att återhämta sig i antal efter att ha varit nere på väldigt låga nivåer.Låt skogsfåglar som tjäder, järpe och orre för överlevnad och fortplantning fortsättningsvis få existera i detta känsliga habitat och bidraga till den biologiska mångfalden i ett robust ekosystem.
Bevara landskapet och skydda de höga naturvärdena och den biologiska mångfalden för vår välfärd och för framtida generationer. Vi har alla ett ansvar och vi måste hjälpa till att vända den negativa utrotningen och det måste gå fort!
Vi hoppas innerligt att våra förtroendevalda politiker förstår allvaret och dess konsekvenser av vad en etablering av dessa enorma planerade vindkraftsindustrier skulle innebära för de boende och för känsliga biotoper i landskapet även denna gång!
Vår innerliga önskan och förhoppning är att kommunfullmäktige i Hultsfred fattar det rätta beslutet för ett NEJ till vindkraftsindustrin i Hultsfreds kommun.
Föreningen Vindfrid Målilla–Mörlunda–Virserum landskapsskydd,
som har som sitt ändamål att skydda och bevara det orörda landskapet i Hultsfreds kommun.