Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Ett önsketänkande men så långt från verkligheten

Skribenten är skeptisk till att framtidens mat består av lokalt producerade råvaror. Foto: MostPhotos

DEBATT: Ett önsketänkande men så långt från verkligheten

Naturskyddsverket har en skrivelse om framtidens mat. Den skall bestå av en variation av växtbaserade måltider efter säsong och lokala förhållande utav hållbara grödor. Köttätandet ska minska betydligt och människor väljer animalier från hållbart och skonsamt fiske och från naturbetande djur som bidrar till biologisk mångfald i öppna landskap.

Annons:

Det vore jättebra om det vore sant. Detta är ett önsketänkande men så långt från verkligheten. Fina  ord runt mattillverlning men man undrar om de menar allvar. Ord som bara kommer att bli ord, leva på lokalt växbaserad mat, när det oftast bara får plats som ”veckans vegetariska alternativ”.

Hållbart och skonsamt fiske när vi idag har hela fiskindustrier till havs som suger upp allt de kommer över. Naturbetande djur, när vi istället funderar över att låta djuren gå inomhus hela året. Lokala förhållande när vi har fått lägga ner allt småskaligt jordbruk. Allt är helt tvärtom vad vi gör idag.

Politiker skall styra upp produktion och konsumtion av mat i en hållbar riktning utan vare sig plast eller farliga kemikalier och ett obefintligt matsvinn. Dom ska genomföra det här under parollen ”rättvis omställning”. Det skall finnas checklistor för hur omställningen skall gå till. Den skall ha skickats ut till arbetsplatser, hushåll och andra instanser. Undrar om nån har sett några sådana. 

Med en genomgång av vad EU vill, så framkommer det att dom vill desamma. Man kan undra hur mycket dom samarbetar och har pratat ihop sig. Att EU vill att våra måltider skall bestå av grödor efter ”säsong och lokala förhållanden”. EU har väl aldrig förespråkat småskalighet på jordbruk utan gett bidrag för nedläggning och att lägga åkrar och ängar i träda.

Man kan undra hur dom har tänkt att vi skall nå dessa mål som gom satt upp. Skall vi överleva på fiske och växbaserande så finns det nog mycket jobb att göra. Hav och sjöar måste bli lite renare innan vi kan ha hållbat och  skonsamt fiske. På vintertid blir det svårt att ha växtbaserande i lokala förhållande utan att importera. Så hur det blir med vår framtids mat återstår att se. 

   Anders Larsson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: