Annons:

Sök

Annons:

GLENNFALK: Kommunens anställda ska inte ange papperslösa barn

Micael Glennfalk tar upp två rykande färska ämnen i dagens krönika.

GLENNFALK: Kommunens anställda ska inte ange papperslösa barn

Micael Glennfalk tar upp två pinfärska ämnen i den här krönikan. Läs krönikan i sin helhet här.

Annons:

Regeringens 10 miljarder till kommunsektorn, varav kanske 10 miljoner till Vimmerby kommun, tycker kommunalrådet Helene Nilsson (s) är för lite.

Med en vänsterregering, v, c och s, hade hon fått det dubbla, säger hon till DV.Det finns ett annat spörsmål hon måste ta tag i: socialens underskott år efter år, säkert en bra bit över 100 miljoner över de senaste 10 åren - inte någon ställs till ansvar. Inte socialnämnden, inte nämndens VD ( socialchefen), inte kommunstyrelsen. Det bara fortgår…Hungrigt ropar hon på mer pengar, allt medan driften fortsätter sina stora underskott.

Någonstans gör man fel. Andra kommuner klarar det. Men inte Vimmerby. Fokuset är på bidrag från staten, inte att hitta felen till att driften i välfärden inte går ihop.Det staten kompenserar nu är ökade kostnader för drivmedel, energi och typ skolmat, med andra ord inflationen. Den läxa kommunen själv ska göra, kan inte staten göra.

Jag håller med om principen: det staten ålägger kommunerna ska man skicka med pengar till. Men det finns kommuner som Vimmerby, med samma förutsättningar, som inte gör tiotals miljoner i driftunderskott i sin sociala verksamhet år från år.

Någonstans måste någon sätta ned foten. Det är inte acceptabelt nånstans.

***

Nej, kommunens anställda ska inte ange papperslösa barn. Det är inte en arbetsuppgift som finns i befattningsbeskrivningen.

Ska vi alla ha en sådan i så fall? Då får vi ett samhälle bestående av angivare. Hur bearbetar en kommunanställd de känslorna när hon ser att barnet är försvunnet dagen efter? Hur påverkar det barnet självt?  Det samhället vill jag inte ha. Jag har förståelse för problemet - utanförskap innebär att kriminalitet blir ett alternativ till försörjning - men åtgärder för att finna och utvisa illegala invandrare måste åläggas de som har uppgiften; polisen, socialen och andra myndigheter. Inte anställda i välfärden. Det blir trauman hos alla parter, det skapar ingen framgång.

Men frustrationen är stor. Åtta år av vänsterpartiernas naiva inställning till invandring har resulterat i det krig vi har nu. Nu är det snabbspår på allt man tidigare hävdade enbart var SD:s politik. Stackars Leijonborg, tidigare folkpartiledaren, som av vänstern kallades rasist för att han ville att invandrare skulle lära sig svenska. Det var några år sedan. Tiden har kommit ifatt vänstern.

Det ska man ha i minnet när man lyssnar på Magdalena Andersson (s) idag. Hennes partis (historiskt) besinningslösa invandring, miserabla integration och naiva inställning och förnekelse av hedersvåld, kriminella gäng och klaner, har skapat det samhälle vi har idag. Nu är hon något klokare. Det bådar gott. Även centern har vaknat och lämnat v och mp i det skuggiga hörn dit ingen verklighet avseende kriminalitet bland invandrare tycks nå. Det går att utvisa rätt invandrare (kriminella) och stötta de invandrare som gör rätt för sig och verkligen vill integrera sig. 

Det går att datera upp lagstiftning. Om bara debatten kunde handla om sakfrågorna. 

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: