Annons:

Sök

Annons:

Man döms för vållande till kroppsskada efter svår olycka

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Man döms för vållande till kroppsskada efter svår olycka

I november 2020 inträffade en otäck olycka på länsväg 711 mellan Vena och Kristdala. En man blev skadad och fick vårdas på intensiven efter olyckan. Nu döms en man i 50-årsåldern för vållande till kroppsskada.

Annons:

Det var på eftermiddagen den 12 november som olyckan inträffade i höjd med Versnäs. Polis, räddningstjänst och ambulans skickades till platsen och då kunde man snabbt konstatera att två bilar hade frontalkrockat.

En man i 50-årsåldern, hemmahörande i mellersta delen av länet, fick föras till sjukhus och vårdades på intensiven efter olyckan.

Ett tredje fordon, en traktor med släp, var inblandat i olyckan. Traktorsläpet ska ha saknat belysning och det gjorde att föraren av en av personbilarna inte såg släpet när han närmade sig traktorn. Till slut fick han väja ut i mötande körbana och frontalkrockade då med den andra personbilen.

Förstod att det skulle smälla

Den man som framförde traktorn har berättat att vagnens belysning var ur funktion, men att det satt en LGF-skylt monterad på den. 

"Det var skymning, men det hade inte hunnit bli mörkt ute, dock var det mulet", har han berättat. 

Han såg att det kom en bil bakom honom och noterade att föraren inte saktade ned. Till slut förstod han att det skulle smälla och strax därpå skedde olyckan. Vittnet har uppgett att föraren bakom honom inte alls bromsade in. 

"Han förstår inte hur föraren av den bilen inte kunde se honom", står det i domen.

Blev sjukskriven i ett helt år

Den som orsakades skador av olyckan har sagt att han hade sett traktorn även om den saknade belysning. Den man som nu döms för vållande till kroppsskada har uppgett att han inte noterade att traktorn stod stilla. När han upptäckte det var det redan för sent och han var tvungen att väja ut i den andra filen, vilket han gjorde av ren reflex. 

Mannen, som är i 50-årsåldern, har vidgått omständigheterna men förnekat brott, då han inte anser sig ha varit oaktsam på grund av att traktorsläpet saknade belysning. 

Den drabbade har berättat att allt gick väldigt fort och att han kände att hans ena ben inte bar honom när han tog sig ur bilen. Han kände även smärta i buken och valde därför att lägga sig i fosterställning en bit bort.

Målsägande blev sjukskriven i ett helt år och av läkarintyg framgår det att han orsakades en komplicerad underbensfraktur, en komplicerad fraktur i ett handben samt ett hål på tunntarmen. 

Påföljden 

Tingsrätten anser att den tilltalade borde ha bromsat in och saktat ned när han noterade traktorn. Därför konstaterar rätten att mannen varit oaktsam genom att brista i sin uppmärksamhet och inte anpassat hastigheten. Han döms därför för vållande till kroppsskada. 

Påföljden bestäms till dagsböter på sammanlagt 11 900 kronor. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: