Annons:

Sök

Annons:

Här är de populäraste namnen bland nyfödda i kommunen

Är det en liten Alice eller Noah som tittar fram? Foto: MostPhotos

Här är de populäraste namnen bland nyfödda i kommunen

Gunvor, Kjell och Balthazar? Nej, inte det. Nu har SCB släppt statistiken över de populäraste namnen i Sveriges kommuner. Högst i den nationella namntoppen ligger Alice och Noah – igen.

Annons:

Nu har Statistiska centralbyrån, SCB, släppt listan över de mest populära namnen för nyfödda i Sverige. Uppfiningsrikedomen verkar inte ha ökat bland föräldrarna i Sverige. 

Precis som 2020 behåller Alice och Noah sin plats på topplistan över de mest populära tilltalsnamnen bland nyfödda flickor och pojkar 2021. Alice toppar listan för sjätte året i rad medan det för Noah är andra året i rad. 

Skillnaderna mellan kommunerna är dock tydliga. 

I Vimmerby kommun var Ella och Hedda de populäraste flicknamnen 2021. Bland pojkarna fick flest namnet Vincent. Varken Hedda eller Vincent fanns med på topp 20-listan i riket. Hedda och Vincent är väldigt lokalt gångbara namn, kan man anta.

– Här skiljer sig Vimmerby från resten av landet, säger Ann-Marie Persson, statistiker på SCB.

Variationen ökar

Ända sedan 1998 har andelen som fått något av de mest populära namnen minskat. 

– För flickorna var det mer än dubbelt så många som fick toppnamnet 1998 jämfört med 2021. För pojkarna är skillnaden något mindre, men trenden mot mer unika namn är fortfarande tydlig, säger Ann-Marie Persson, statistiker på SCB.

I Hultsfreds kommun var Adam det mest populära pojknamnet. När det gäller nyfödda flickor var det en stor variation i Hultsfred och inget namn gavs till tre barn eller fler i kommunen.

I Västerviks kommun stack Elsa ut bland flicknamnen. Bland pojkarna var det Leon och Walter som intog förstaplatsen. Alla tre namn – Elsa, Leon och Walter – fanns med på topplistan i Sverige.

När det gäller Kalmar kommun var Alma det populäraste flicknamnet och Otto motsvarigheten för pojkarna.

– Här följer Kalmar namntrenderna i landet som helhet. Det populäraste namnet förra året var visserligen Alice, men Alma ligger på fjärde plats på topplistan för hela riket, säger Ann-Marie Persson, statistiker på SCB.

I Kalmar län var Elsa det populäraste flicknamnet och Walter det vanligaste för pojkar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: