Annons:

Sök

Annons:

Fullmäktigedebatt om oron för Hultsfreds växande kriminalitet:

Lennart Davidsson (KD) kräver att den organiserade brottsligheten och knarkförsäljningen i Hultsfred måste få ett slut. Problematiken debatterades på måndagens fullmäktigesammanträde. Foto: Ossian Mathiasson

Fullmäktigedebatt om oron för Hultsfreds växande kriminalitet: "Får inte bli det nya normala"

Fullmäktigeledamoten Lennart Davidsson (KD) hävdar att den senaste tidens brottslighet i Hultsfred skapar oro. 
– Det vi nu har kunnat läsa om i media under de senaste veckorna får inte bli det nya normala, säger han under gårdagens fullmäktigedebatt. 

Annons:

Det var för två helger sedan som ett stort slagsmål utbröt på Oskarsgatan i Hultsfred då ett 40-tal personer kom till Hultsfred för att slåss mot några personer från Hultsfred. Att kriminella organisationer har befunnit sig i Hultsfred för att göra upp har väckt en oro hos lokalbefolkningen. Det tar KD-politikern Lennart Davidsson upp i en interpellation där han frågar kommunalrådet Lars Rosander (C) hur han ser på utvecklingen och vilka åtgärder kommunen kan bidra med för att få ett stopp på den organiserade brottsligheten. 

– Skapa trygghet för vanligt folk. Vi är nog många som är glada över att vi kan notera en hög polisnärvaro i vår kommun. Vi är inte lika glada över det som motiverar att polisen så ofta är på olika orter. Brottslighet, droger och olika former av kriminalitet har tyvärr blivit vardagsmat i vår kommun. Vi är många som nu kräver att den organiserade brottsligheten och knarkförsäljningen måste få ett slut. Polisbilar kan vara positivt men när det börjar bli hett så blir det inte bra. Vi har upplevt både det ena och det andra på andra orter där man tar till våld med skjutvapen. Den situationen vill vi inte ha här i Hultsfred, säger Lennart Davidsson. 

"Släpper vi ut dem så blir det inte bra"

Han föreslår att kommunens olika förvaltningar hjälps åt för att försöka hitta lösningar på den problematiska situationen med ökad brottslighet. 

– Vi har hamnat i ett läge där vi behöver träffas allihop och det rätt så omgående. Drogerna har ökat och det är inte bra. Här måste vi politiker hjälpas åt tillsammans med myndigheterna. Vi måste titta på förebyggande verksamhet med fritidsgårdar så vi kan fånga upp ungdomarna tidigt. Släpper vi ut dem på stan så blir det inte bra. Det handlar om vår trygghet och få folk att stanna kvar i bygden. Folk mår inte bra när det börjar bli hett, säger Davidsson. 

Kommunalrådet Lars Rosander klev upp i talarstolen för att besvara KD-politikerns interpellation.

– Sammantaget har Lennart rätt i sin bild och det är en situation som vi tar på största allvar. Vi har en trygghets- och säkerhetsorganisation med lång erfarenhet sedan asylkrisen. Det finns goda relationer och väl uppbyggda kontaktnät mellan oss. Kommunen har i många år haft en intern samverkan i ÖSAM för att jobba förebyggande så att ungdomar inte ska hamna i kriminalitet, säger Lars Rosander. 

Han är precis som Lennart Davidsson inne på vikten av det förebyggande arbetet. 

– Vi jobbar förebyggande på olika sätt för att fånga upp och motverka kriminalitet i unga år. Till viss del kan ökningen av antalet anmälda brott hänföras till att vi faktiskt har fler poliser här, som upptäcker brott som tidigare förblev oupptäckta, men brottsutvecklingen i landet och likaså i vår kommun är inget som kan accepteras, säger Rosander. 

Förslag på insatser ska tas fram

Han vittnar om att samhällsutvecklingen snurrar på fort och att trygghet och säkerhet har fått en annan dimension senaste åren, inte minst sedan kriget i Ukraina började.

– Trygghet och säkerhet har blivit en av de större frågorna där kommuner förväntas vara än mer kompetenta, exempelvis inom civilförsvar, cyberbrottslighet, organiserade kriminella gäng och välfärdsbrottslighet. Vi kan därför se att trots vårt starka arbete, trots att polisen har fler resurser än på mycket länge i vår kommun, så behöver vi uppgradera ännu mer. Vi har bjudit in polisen för samtal om hur vi kan samverka på ett bättre sätt. 

Kommunen avser att återkomma med flera förslag på hur man kan öka insatserna inom trygghet och säkerhet under hösten. 

– Kommunchef och säkerhetsskyddschef med flera har i uppdrag att ta fram förslag på insatser vi kan göra. Redan i morgon (läs i dag) på KSAU kommer de första förslagen att diskuteras.

"Går med den och mår inte bra"

S-politikern Mattias Wärnsberg liknar brottsligheten vid en förkylning. 

– Brottslighet är som för människan att ha en förkylning. Man går med den och mår inte bra och det gör inte samhället heller. Det är väldigt obehagligt när man ser vad som händer, ta till exempel skjutningarna i Kalmar. Vi ska ha ett lugnt och fint samhälle som har det trevligt och bra tillsammans. Jag är trygg med att kommunen gör vad man kan tillsammans med polismyndigheten för att kunna komma till rätta med problematiken, säger Mattias Wärnsberg och fortsätter:

– Skulle vi ha VM i naivitet så skulle nog Sverige vinna, tyvärr. Jag tror att vi har varit väldigt naiva genom åren och det beror kanske på att vi har haft ett väldigt lugnt och bra samhälle och inte hängt med när verkligheten kommit ifatt oss. 

Han har dessutom förslag på åtgärder för att få stopp på den växande kriminaliteten. 

– Jag tycker att vi ska vara tuffare och införa visumtvång på de som kommer till Sverige och man skulle kunna ha någon form av tulldeklaration. När man kommer till gränsen får man visa upp att man har medel så man kan klara sig under vistelsen i Sverige. När man åker ut ur Sverige får man visa kvitton på allt man har köpt. Då skulle vi få bukt på mycket. 

"Finns inget allmänt svar"

Åke Nilsson (KD) begärde också ordet under fullmäktigedebatten. 

– Om jag ställer frågan till er var och en här inne så kan jag påstå att ni tycker att vi lever tämligen tryggt, så är det för gemene man. Vi vet ändå att det finns en massa under ytan och polisen gör på senare tid sina berömvärda insatser som vi har kunnat läsa om i media, säger Åke Nilsson. 

Han ser drogerna som ett stort problem i Hultsfreds kommun. 

– Där är det viktigt att vi tillsammans kan hitta vägar för vad vi kan hitta på. Vad kan vi göra tillsammans för att försöka rädda våra ungdomar? Vi skulle kunna komma till rätta med det om vi gjorde tidigare insatser men jag tror inte att det finns något allmänt svar på vad som är det enda rätta utan vi får jobba brett, säger Åke Nilsson. 

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) klev in i debatten och reflekterade över de elva åren som han har varit ordförande i socialnämnden. 

– Nu när vi ser den oro så blir jag ännu mer nöjd över det vi satte igång för nio år sedan då vi fick till en tajt organisation mellan socialen, skolan och kultur och fritid som har förstärkts sedan dess. Det är till syvende och sist en ekonomisk fråga om att man satsar rätt och gudskelov så gör vi det i Hultsfreds kommun. Vi har plattan lagd nu när vi får snäppa upp ännu mer för att möta den brottslighet som kan komma utifrån, att vi har bra koll på våra egna ungdomar. Skulle vi inte ha den här situationen så skulle jag vara dubbelt orolig, säger Per-Inge Pettersson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: