Annons:

Sök

Annons:

  • Nytt sätt att lära om rasism och utanförskap –

    Isak Wall filmar klasskamraterna David Nilsson, William Gladh och Gusten Stenbäck i en film som belyser mobbing och utanförskap. Foto: Lotta Madestam

  • Nytt sätt att lära om rasism och utanförskap –

    Peter Milton från AV-Media ger goda råd till Gusten Stenbäck, William Gladh, David Nilsson, Isak Wall, Tim Folkinger och Brajan Kopal. "Mitt viktigaste råd, och som jag tjatar om hela tiden, är att ta bort allt som inte tillför eller berättar något, så budskapet går fram". Foto: Lotta Madestam

  • Nytt sätt att lära om rasism och utanförskap –

    Studerar en filmad scen. Foto: Lotta Madestam

Nytt sätt att lära om rasism och utanförskap – "Alla lär olika"

Elever på Albäcksskolan gör för första gången egna kortfilmer, som ett nytt sätt att lära kring rasism och utanförskap.
– Vi talar hela tiden om en likvärdig skola. Det ska vara en skola för alla, och man lär sig på olika sätt. Då är det bra att få använda sina olika förmågor, säger läraren Hanna Ankarberg Lagergren.

Annons:

På onsdagen steg eleverna i 8B in i rollen som regissörer och skådespelare. De har tidigare skrivit manus till antingen en dokumentär, spelfilm eller informationsfilm. Alla med temat rasism och utanförskap i form av mobbing.

Till sin hjälp under hela skoldagen hade man Peter Milton från AV-Media i Kalmar, som är en del av kommunförbundet och länets kompetenscentrum för film och digital pedagogik.

Nu var hans roll att lära eleverna att göra film och jobba med bild och ljud.

– Idag gör eleverna övningsfilmer som även klipps ihop under dagen. Det blir totalt fyra filmer, tre spelfilmer och en informationsfilm, som vi sedan ska titta på tillsammans och utvärdera, innan det blir skarpt läge om två veckor när den rätta filmningen genomförs, säger han.

Premiär på skolan

Vad Hanna Ankarberg Lagergren vet är det första gången man gör kortfilmer på skolan som en annorlunda inlärningsmetod.

– Jag tycker eleverna behöver få jobba på lite andra sätt, än att bara skriva. Det känns viktigt och det står också i läroplanen att eleverna ska få möta olika sorters medier och få jobba med det. Jag tänker att de tittar ju mycket på serier och de möter mycket bilder och video på sociala medier, så de får med sig en kunskap kring film och bild som de kan ta med sig in i sin vardag. 

Når en annan grupp elever

Peter Milton och Hanna Ankarberg Lagergren presenterar en annan tanke, att man på det här sättet når en annan grupp elever.

– Jobbar man med att skriva berättelser, så är det de som är jättebra på det, inte alla, säger Peter Milton. När man jobbar med film är det många gånger de som har svårt för att skriva och uttrycka sig på det sättet som blommar ut här. Det har jag sett jättemånga exempel på. Inte minst om man kommit till Sverige från ett annat land och inte är jättebra på språket, då kan man uttrycka sig med film och bild. Många tycker det är roligt, det engagerar.

Hanna Ankarberg Lagergren tillägger:

– Det går hand i hand, med att vi på måndag, när vi har studiedag, startar upp ett språkutvecklande arbete i hela kommun, med språklig stöttning. Precis som Peter Milton säger: film och bild är också en del av språket. Det handlar om att stötta olika elever på olika sätt.

Finns ofta ingen anledning att mobba

David Nilsson och Isak Wall är två av eleverna i klassen, som tog sig an uppgiften med märkbar entusiasm.

– Vi har valt att spela in en film om hur Gusten blir mobbad, utan att det egentligen finns någon anledning. Det är ju så med mobbing, det finns inte alltid en anledning. Vi vill få fram budskapet att man inte ska göra så, säger Isak Wall.

Vad är tanken att de ska användas till, de här fyra filmerna?

– Resultaten kan både inspirera till att göra mer film på skolan och vi får ett lärande utifrån filmernas budskap. Min vision och dröm är att ha en liten filmfestival, där vi visar upp resultaten för föräldrar och syskon på Valhall, säger Hanna Ankarberg Lagergren.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: