Annons:

Sök

Annons:

Ny undersökning: Fyra av tio går till jobbet trots sjukdom

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Ny undersökning: Fyra av tio går till jobbet trots sjukdom

Nästan fyra av tio anställda går till jobbet trots att de är sjuka – och det främsta skälet uppges vara den privata ekonomin. Det visar en ny undersökning som fackförbundet Vision beställt från undersökningsföretaget Infostat.

Annons:

Av en ny undersökning från Infostat kan man läsa att bland annat karensavdraget slår hårt mot yrkesgrupper med lägre inkomst, och ofta mot kvinnor. Bland ensamstående kvinnor med hemmavarande barn uppger sex av tio att de gått till jobbet trots att de varit sjuka. Det främsta skälet är ekonomin.

Vill slopa karensavdraget

Regeringen meddelade nyligen att man kommer att undersöka möjligheterna att avskaffa nuvarande karensavdrag för anställda i sektorer som vård, skola och omsorg som inte kan jobba hemifrån, vilket välkomnas av Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

– Vision anser att karensavdraget bör slopas. Avdraget slår hårt mot lågavlönade yrkesgrupper och det är en viktig fråga för många av Visions medlemsgrupper som inte kan jobba hemifrån och måste sjukskriva sig vid minsta symptom, säger hon i ett pressmeddelande.

"Slår mot alla yrkesgrupper"

Vision vill dock att ett avskaffande för vissa yrkesgrupper inte ska göras för snävt. Karensavdraget slår mot alla yrkesgrupper som inte kan jobba hemifrån, menar man.

Bland annat visar en tidigare medlemsundersökning att nästan hälften av biblioteksassistenterna har arbetat när de varit sjuka för att de inte har råd att vara sjukskrivna.

– Är man sjuk ska man inte behöva gå till jobbet och riskera att smitta andra – oavsett vilken yrkesgrupp man tillhör, vilka ekonomiska förutsättningar man har eller om man måste vara på arbetsplatsen. Att färre går till jobbet sjuka medför vinster både för samhället och för den enskilde individen, säger Veronica Magnusson.

Fakta

Några resultat från Infostats undersökning:

  • Totalt anser 42 procent att karensavdraget ska slopas. 36 procent anser att det ska vara kvar och 22 procent vet ej.
  • Inom kommunsektorn anser 56 procent att karensavdraget ska slopas.
  • Bland de som inte kan jobba hemifrån och som gått till jobbet, trots sjukdom, anser 63 procent att det kostar för mycket att sjukskriva sig.
  • Bland dem som gått till jobbet med sjukdomssymptom är 39 procent arbetare och 17 procent tjänstemän. 24 procent av arbetarna och 55 procent av tjänstemännen jobbade hemifrån när de var sjuka. 

Undersökningen genomfördes under vecka 3-4 och bygger på svar från 1 500 personer.

Källa: Vision

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: