Annons:

Sök

Annons:

Mjölkpriset fortsätter rasa nedåt – lokal mjölkbonde investerade precis sju miljoner

Mjölkpriset fortsätter nedåt. Eleonor Nilsson, som är mjölkbonde, är inte särskilt överraskad. Foto: Mostphotos/Privat

Mjölkpriset fortsätter rasa nedåt – lokal mjölkbonde investerade precis sju miljoner

Mjölkpriset till Arlabönderna sänks även i juni. Priset har nu fallit med nästan två kronor sedan rekordnivån i december förra året.
– För oss som levererar mycket mjölk får det stor påverkan, säger Eleonor Nilsson på Flaka Mjölk.

Annons:

Priset som bönderna får betalt för sin mjölk inom Arla sänks i juni med 21 öre per kilo mjölk. Priset sänks lika mycket för ekologisk som för konventionell mjölk.

Det så kallade a contopriset för konventionell mjölk blir därmed 423,3 öre per kilo och 479,8 öre per kilo för ekologisk mjölk. Priset för den konventionella mjölken har det senaste halvåret sänkts med totalt 193,1 öre och är nästan nere på samma nivå som i december 2021. 

Bland orsakerna nämns att konsumenter handlar färre mejeriprodukter, byter till lågpris och letar rabatter. Den vikande försäljningen i dagligvaruhandeln, tillsammans med en ökande mjölkproduktion i övriga Europa och USA, bidrar i sin tur till att mängden mjölk på industrimarknaden ökar. 

– Jakten på billig mat riskerar på sikt att slå hårt mot svenskt lantbruk. Kostnadsläget på gårdarna är fortfarande högt, inte minst foderpriser och räntor utmanar likviditeten. Därför är det viktigt att de hushåll som kan fortsätter att välja produkter som gynnar svenska bönder, så att de kan driva vidare sina gårdar och bidra till att det erbjuds ett brett utbud av goda och näringsrika livsmedel i butikerna, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.

Precis investerat i fem nya robotar

Eleonor Nilsson är mjölkbonde i Flaka utanför Gullringen. Totalt har man 340 mjölkkor på fem robotar i Flaka och 260 mjölkkor i Fågelhem. Så sent som förra veckan installerade man i fem nya robotar. En stor investering som gått på sju miljoner. 

– För oss som levererar mycket får det förstås stor påverkan. Två kronor innebär elva miljoner per år, säger hon. 

Men att mjölkpriset till bönderna skulle fortsätta nedåt kom inte som någon skräll.

– Vi har vetat om hela året att avräkningspriset ska sjunka. Från början trodde man kanske inte att det skulle handla om två kronor dock, så det slår väldigt hårt. Samtidigt – så bra mjölkpris som förra året har vi inte haft tidigare och det är vi otroligt tacksamma för. Det är världsmarknaden som styr och även om man som konsument i Sverige handlar mer, så handlar det mycket om den asiatiska marknaden. Vi vet ju också att med överskott på världsmarknaden så sjunker avräkningspriserna.

Totalt har Arla cirka 8 500 mjölkbönder. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: