Annons:

Sök

Annons:

Lokala klubben satsar på ny grupp barn:

Det blir tre tillfällen att prova på "Alla kan gympa". Slår det väl ut är tanken att starta en grupp till hösten. Foto: Från Impossible Camp i Umeå/Lotta Madestam

Lokala klubben satsar på ny grupp barn: "Rörelseglädjen i fokus"

Hultsfreds Gymnastikklubb provar gruppträning för barn med funktionsnedsättning. Förhoppningen är att det ska bli stort intresse – då är tanken att det ska bli en återkommande aktivitet.
– Vi har inte så många föreningar i Hultsfred som erbjuder de här barnen att röra på sig, säger Ewa Anemyr.

Annons:

Aktiviteten har namnet ”Alla kan gympa”. Det är egentligen inget nytt för Hultsfreds Gymnastikklubb, men i gruppen som varit igång under flera år är deltagarna mellan 40 och 70 år.

Det nya är att man vänder sig med konceptet till skolbarn med någon form av funktionsnedsättning.

– Vi har tre prova-på-tillfällen i KGM-Hallen under våren med start den 18 februari, säger Ewa Anemyr från Hultsfred, som jobbar som konsulent på Smålands Parasportförbund.

Varför väljer HGK att göra det här?

– Vi ser att anpassad grundskola har många barn och ungdomar. Däremot har vi inte så många föreningar i Hultsfred som erbjuder de här barnen att röra på sig och aktivera sig. Det är bara innebandy genom Hultsfreds Handikappförening och HGK har gymnastik och i Vimmerby finns det fotboll och dans.

Hur ser intresset ut så här långt?

– Det är stort. Vi väljer att begränsa platserna till tio för att vi tre ledare ska hinna med. Hittills har sju anmält sig, två rullstolar och fem gångare, säger Ewa Anemyr som är ledare tillsammans med Christina Åkerlund och Eva Körner.

Blir intresset stort är tanken att det ska bli en fortsättning.

– Slår det väl ut är tanken att det ska bli en grupp till hösten.

Ska söka bidrag

Nu är hon och de andra två ledarna förväntansfulla.

– Det ska bli jättekul att testa och se vad de här barnen vill. Vi kommer söka bidrag från Gymnastikförbundet till inköp av bollar bland annat. I den andra gruppen har deltagarna varierad rörelseträning för att stärka sina rörelser, balans och sin styrka istället. Här blir det nog mycket lek, vi får se vad de själva önskar. Det är rörelseglädje som står i fokus, vi vill att alla ska få uppleva glädjen i att röra på sig anpassat efter sin egen förmåga. 

Vad tänker du kring att barn med funktionsnedsättning inte inkluderas i vanliga föreningar?

– Jag tror inte att det går att inkludera precis alla i vanliga föreningar. Det är svårt, jag förstår det. Pratar vi om HGK exempelvis är alla barn välkomna till det vi erbjuder, men det är svårt för de med en funktionsnedsättning att hänga med i det tempot. Därför vill vi erbjuda det här, för både yngre och äldre.

Ewa Anemyr har en stark ambition, men förutsättningarna är inte så bra.

– Jag skulle vilja starta en idrottsskola för de här barnen, men föreningarna vet inte riktigt hur de ska kunna genomföra det, det är ju dessutom ledarbrist lite varstans. Jag har förståelse för det också, men det vore väldigt roligt.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: