Annons:

Sök

Annons:

Ungerns president har skrivit under – Sverige otroligt nära Nato

Sverige är nu otroligt nära Nato. Foto: MostPhotos

Ungerns president har skrivit under – Sverige otroligt nära Nato

Sverige är nu otroligt nära att bli fullvärdiga medlemmar av Nato. Under tisdagen skrev Ungerns president Tamás Sulyok Sveriges Natoansökan.

Annons:

I slutet av februari röstade Ungern om Sveriges medlemskap i Nato. Röstsiffrorna i parlamentet blev förkrossande 188-6. Då hade alla Natoländers parlament godkänt Sverige som ny medlem.

”En historisk dag. Alla Natoländers parlament har nu röstat för Sveriges Natomedlemskap. Vi står redo att axla vår del av ansvaret för Natos säkerhet”, skrev statsminister Ulf Kristersson på X.

Det sista steget i Ungern ratificering av Sverige togs på tisdagen. Då skrev den ungerske presidenten på dokumentet som nu ska skickas till Washington. 

Sveriges utrikesminister, Tobias Billström, ska nu resa till USA för att lämna in Sveriges anslutningsdokument. Efter att det har gjorts är Sverige en officiell medlem av Nato. 

– Mycket positivt, kommenterar Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M).

Inom en vecka lämnar Sverige därmed drygt 200 år av alliansfriheten. Nato blev på nytt en het fråga för Sverige efter Rysslands invasion i Ukraina. Tillsammans med Finland skickade Sverige in sin ansökan, men för grannlandet i öst har processen varit betydligt mindre komplicerad. Både Turkiet och Ungern har fördröjt processen för vårt land.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: