Hundratals träd tynger alltjämt ner elledningar i de stormdrabbade delarna av östra Småland och södra Östergötland. Nu återstår ett digert röjnings- och reparationsarbete. Foto: Eon
Fyra helikoptrar, ett flertal drönare och drygt 60 personer jobbar med att kartlägga och åtgärda felen efter söndagens storm.
Träden som vilar mot ledningar måste skyndsamt tas bort. I många fall håller de nya vädersäkrade plastinkapslade ledningar, som Eon installerat under de senaste åren, för vikten av ett par, tre träd. Eon meddelar att det finns risk för att träden skaver hål på den isolerade ledningen och leder till nya avbrott.
”Det är ett grannlaga arbete, som tar tid. Det är många riskfyllda moment kvar att åtgärda, så det handlar om att arbeta lugnt, metodiskt och strukturerat för att undvika incidenter och olyckstillbud. Men tack vare mycket stora investeringar i stormsäkringar borde arbetet flyta på ganska bra”, säger Björn Persson, regionchef på Eon, i ett pressmeddelande.
"Hittat hundratals träd"
Den helikopter som felsökt elnätet i Östergötland ersätts nu av drönare som under torsdagen och fredagen fortsätter felsökningarna. Helikoptern ansluter idag till de tre andra helikoptrar som redan felsökt en fjärdedel av elnätet i östra Småland.
”Så här långt har vi hittat hundratals träd, men mörkertalet är fortfarande stort. Arbetet kommer att fortsätta över helgen”, säger Björn Persson.
Enligt Eon kan avbrott komma och gå under reparationsarbetet då Eon periodvis måste stänga av strömmen i olika områden för att få bort träden. Privatpersoner och skogsägare avråds från att utföra eget röjningsarbete.
”Ser du träd som fallit på en ledning, så anmäl det till vår digitala tjänst på webbsidan. Gå inte nära ledningar, det kan vara livsfarligt”.