Annons:

Sök

Annons:

LÄNSSTYRELSEN SÄTTER STOPP FÖR FIBERBOLAG

Länsstyrelsen sätter nu stopp för bolaget Open Infra. Foto: Lotta Madestam

LÄNSSTYRELSEN SÄTTER STOPP FÖR FIBERBOLAG

Länsstyrelsen sätter nu stopp för fiberbolaget Open Infra. De får inte gräva ned kabelledningar för fiber i delar av de tre kommunerna Västervik, Hultsfred och Högsby. 

Annons:

Bolaget har anmält samråd enligt miljöbalken för nedläggning av fiberkabel. Tidigare har Open Infra fått tillstånd som berört sex av länets kommuner, där de inte har följt förelägganden och förbud, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Vi anser att det är tydligt att företaget inte fullgjort sina skyldigheter enligt tidigare tillstånd, godkännande eller dispens. Då har vi enligt miljöbalken möjlighet att fatta ett sådant här beslut, men det är mycket ovanligt att vi tvingas ta till en sådan nödåtgärd, säger enhetschef Magnus Danbolt.

Alla som ska göra en åtgärd, som till exempel att gräva i naturen, ska utföra de skyddsåtgärder, begränsningar och vidta de försiktighetsmått som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att åtgärden medför skada eller olägenhet för miljön. 

Befarar att överträdelser upprepas

Exempelvis har Open Infra grävt ned en kabel i Hulöhamns naturreservat på en annan plats än de fått dispens för samt grävt utan tillstånd i Vindåsens naturreservat. Bolaget har också grävt ned en sjökabel i Långsjön utan anmälan om vattenverksamhet.

"Vid ett tillsynsbesök i Vimmerby kommun kunde länsstyrelsen konstatera att bolaget gjort flera felaktiga grävningar och skador på naturmiljön. Sammanlagt har bolaget verksamhet eller har haft verksamhet i sex av länets kommuner där åtaganden och beslut inte har följts både på privat mark och i reservat", skriver länsstyrelsen i Kalmar län.

– Utifrån den tillsyn som vi har gjort kan vi inte utesluta att det skett en betydande påverkan på miljön och naturvärdena i de aktuella områdena. Vi har också anledning att befara att överträdelserna kommer upprepas, eftersom bolaget har undvikit att pröva verksamheten under en längre tid och vid flera olika tillfällen på olika platser i länet, säger Magnus Danbolt.

Vår tidning har sökt Open Infras kommunikatör Emma Berg för en kommentar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: